Blog

Szűrők

Címke: leves

citromos-malna

Boldogasszony csipkéje. A Magyarországon őshonos növény szinte minden nagymama kertjében megtalálható, és szinte mindenkinek van egy-egy gyermekkori emléke róla. Kinek kedves ez az emlék, mert boldogan szedegette az apró piros gyümölcsöt a terebélyes bokorról, kinek kellemetlen, mert összeszurkálták a növény apró tüskéi, esetleg bekapott vele együtt egy ott sunnyogó kisebb bogarat. Erdei sétáink alkalmával nyáron…

francia-salata

Nehéz lenne választ adni a címben feltett kérdésre. Járjuk körül kicsit a témát! Annyi bizonyos, hogy hazánkban nehezen lehetne olyan embert találni, aki ne tudná, mi az a franciasaláta. Elmaradhatatlan fogása a hidegkonyhás vendégfogadásnak, valami, amiből azok is bátran vesznek, akik kevéssé kísérletező kedvűek. A franciasaláta vidám, színes étel, tele minden jóval: krumplival, répával, borsóval,…

sajtleves

Nem lehet véletlen, hogy van belőle mexikói, holland, angol, olasz, francia, osztrák… Sőt, a jó magyar sajtleves leírása 1581(!)-ből ismert! Egyike a legmelengetőbb és egyben leghedonistább ételeknek. Igazi európai étel, világot meghódító útjára a bolygónak ebből a szegletéből indult. Sajtleves… Már ahogy kimondjuk is, átjár a melegség. Mert mit látunk lelki szemeink előtt, ha elhangzik…

szilvaleves

Ha azt halljuk, Rómeó és Júlia, azonnal az örök, mindent legyőző, tökéletes szerelemre gondolunk. Ha azt, szilva és fahéj, a nagyi konyhája, a gyermekkor számolatlanul magunkba tömött gombócai, a téli esték ünnepváró illatai idéződnek fel elsőként. Színtiszta nosztalgia, ami a múltba repít, megmosolyogtat, és ezernyi emléket elevenít meg. Tökéletes együttállása az ízeknek… A fahéj ma…

tapioka-puding

Álnevén ismerkedhetünk meg vele, mert tápióka igazából a manióka gyökeréből nyert keményítő-granulátum. A világ számos területén népszerű és nélkülözhetetlen eleme a konyháknak. Nálunk ma még inkább különlegességnek számít, a reformkonyha, az egészséges étkezés hívei, az egzotikus ízek kedvelői vagy a kíváncsi kísérletezők azonban egyre többször használják levesek, pudingok, szószok stb. alapanyagául. A tápióka az Afrikában,…

korteleves

…és a belőle készített tejszínes körtekrémleves. Valóban fejedelmi csemege. Már csupán az íze is elég cégér lenne ennek a mennyei ételnek, de a körte és a belőle készült ételek ezen felül rendkívül egészségesek is! Süsü odavolt érte, Kormos István hőse, Vackor pedig még a nevét is viseli a körte vadon termő ősének. Tudta, hogy mára…

borsoleves

Simai Kristóf piarista szerzetes volt a XVIII. század végén, a Felvidéken. Szerkesztett egy szakácskönyvet, a „jó falatokhoz szokott szájnak tetszésére”. A mű kéziratban maradt egészen 2011-ig, akkor látott először nyomdafestéket. Pedig hihetetlenül izgalmas mű, mindenki számára, akit érdekel a gasztronómia, szeret főzni, vagy egyszerűen csak érdekli, mi kerül(het) a tányérjára. Szóval, az 1790-es évek végén…

sargadinnyeleves

Mindig izgalmas, ha végre megérkezik a futár a megrendelt étellel. A doboz le van zárva, benne az, amit korgó gyomorral elképzeltünk magunknak ebédre. Néhány pillanatig egészen titokzatos, hogy a csomag beváltja-e reményeinket, olyan-e az étel, amilyet szerettünk volna, kedvvel falatozunk-e majd. A varázslat akkor oldódik fel, amikor feltépjük a fóliát… Az Interfood tejszínes sárgadinnyelevese biztosan…

meggyleves

Különös fogás a magyar asztalokon a meggyleves. Számunkra tulajdonképpen hétköznapi, ismerjük, szeretjük gyerekkorunk óta, vitatkozunk, hogy melegen élvezhetőbb-e vagy mindenképpen behűtendő, és kísérletezgetünk, milyen idénygyümölccsel egészítsük ki, megbolondítsuk-e alkohollal, készítsük-e valamilyen növényi tejjel a tehéntej helyett… A hozzánk látogató külföldiek azonban úgy néznek a mi meggylevesünkre, mint a földön kívüli, idegen civilizáció tagjára: édes-krémes, rózsaszínű…

francia_hagymaleves

Kezdjük egy találós kérdéssel! Vajon mi köti össze a francia XV. Lajost, a római légiók katonáit és az afrikai dogon törzs tagjait? Nos? A válasz: a hagyma. Magyarországon mondják még hajmának, zsidószalonnának és mózespecsenyének is. Azonban valamennyi név ugyanazt jelenti, és a történelemnek, a földrajznak előbb említett szeletei is ugyanarra a növényre mutatnak, a vöröshagymára….

Mivel fizethet?