Blog

Szűrők

Címke: leves

interfood korhelyleves

Beköszöntött a fagyos téli időszak, amikor mindenki egy finom, tápláló, meleg levesre vágyik. Szerencsére a magyar konyha bővelkedik efféle fogásokban, számtalan nagyon ízletes és laktató levest ismerünk, amivel felmelegíthetjük lehűlt testünket, és ami erőt adhat hidegtől meggyötört lelkünknek. A korhelyleves az egyik legkedveltebb levesünk, jellegzetesen a szilveszteri étlapok sztárvendége, hiszen híresen jó a túlzott alkoholfogyasztás…

interfood palóc leves

Kik is azok a palócok? És milyen a levesük? E heti blogbejegyzésünk szólhatna erről is, de mi inkább Mikszáth Kálmán, Gundel János és a Jó palócok nyomába eredünk, hogy felkutassuk azt a romantikus legendát, ami a palócleves eredete körül forog. A leves története mutat hasonlóságot Mikszáth Kálmán Jó palócok című művével, hiszen annak sincs sok…

Újházy tyúkhúsleves

Vannak legendás ételeink, melyek története kacskaringós utat járt be, és amelyek igazi hungarikummá váltak az idők során. Ilyen az Újházy tyúkhúsleves is. Nincs olyan magára valamit adó magyar étterem, ahol ne szolgálnák fel ezt a gazdag és ízletes levest, és nincs olyan magyar ember, aki visszautasítaná ezt a méltán kedvelt fogást, ami még az ország…

Boldogasszony csipkéje. A Magyarországon őshonos növény szinte minden nagymama kertjében megtalálható, és szinte mindenkinek van egy-egy gyermekkori emléke róla. Kinek kedves ez az emlék, mert boldogan szedegette az apró piros gyümölcsöt a terebélyes bokorról, kinek kellemetlen, mert összeszurkálták a növény apró tüskéi, esetleg bekapott vele együtt egy ott sunnyogó kisebb bogarat. Erdei sétáink alkalmával nyáron…

Nehéz lenne választ adni a címben feltett kérdésre. Járjuk körül kicsit a témát! Annyi bizonyos, hogy hazánkban nehezen lehetne olyan embert találni, aki ne tudná, mi az a franciasaláta. Elmaradhatatlan fogása a hidegkonyhás vendégfogadásnak, valami, amiből azok is bátran vesznek, akik kevéssé kísérletező kedvűek. A franciasaláta vidám, színes étel, tele minden jóval: krumplival, répával, borsóval,…

Nem lehet véletlen, hogy van belőle mexikói, holland, angol, olasz, francia, osztrák… Sőt, a jó magyar sajtleves leírása 1581(!)-ből ismert! Egyike a legmelengetőbb és egyben leghedonistább ételeknek. Igazi európai étel, világot meghódító útjára a bolygónak ebből a szegletéből indult. Sajtleves… Már ahogy kimondjuk is, átjár a melegség. Mert mit látunk lelki szemeink előtt, ha elhangzik…

Ha azt halljuk, Rómeó és Júlia, azonnal az örök, mindent legyőző, tökéletes szerelemre gondolunk. Ha azt, szilva és fahéj, a nagyi konyhája, a gyermekkor számolatlanul magunkba tömött gombócai, a téli esték ünnepváró illatai idéződnek fel elsőként. Színtiszta nosztalgia, ami a múltba repít, megmosolyogtat, és ezernyi emléket elevenít meg. Tökéletes együttállása az ízeknek… A fahéj ma…

Álnevén ismerkedhetünk meg vele, mert tápióka igazából a manióka gyökeréből nyert keményítő-granulátum. A világ számos területén népszerű és nélkülözhetetlen eleme a konyháknak. Nálunk ma még inkább különlegességnek számít, a reformkonyha, az egészséges étkezés hívei, az egzotikus ízek kedvelői vagy a kíváncsi kísérletezők azonban egyre többször használják levesek, pudingok, szószok stb. alapanyagául. A tápióka az Afrikában,…

…és a belőle készített tejszínes körtekrémleves. Valóban fejedelmi csemege. Már csupán az íze is elég cégér lenne ennek a mennyei ételnek, de a körte és a belőle készült ételek ezen felül rendkívül egészségesek is! Süsü odavolt érte, Kormos István hőse, Vackor pedig még a nevét is viseli a körte vadon termő ősének. Tudta, hogy mára…

borsoleves

Simai Kristóf piarista szerzetes volt a XVIII. század végén, a Felvidéken. Szerkesztett egy szakácskönyvet, a „jó falatokhoz szokott szájnak tetszésére”. A mű kéziratban maradt egészen 2011-ig, akkor látott először nyomdafestéket. Pedig hihetetlenül izgalmas mű, mindenki számára, akit érdekel a gasztronómia, szeret főzni, vagy egyszerűen csak érdekli, mi kerül(het) a tányérjára. Szóval, az 1790-es évek végén…

Mivel fizethet?