Blog

Szűrők
kínai ételek

Kína étkezési kultúrája

Európai ember számára nem igen létezik egzotikusabb vidék, mint Kína, ahol egy teljesen más kultúra szokásaival találjuk szembe magunkat, és ahol óvatosnak kell lenni, amikor ételt rendelünk magunknak egy helyi étteremben, hiszen könnyedén érthetnek minket megrázó meglepetések. Az Interfood ezen a héten Kína izgalmas világába kalauzolja kedves olvasóit, tartson velünk, ismerjük meg együtt ennek a merőben más kultúrának a szokásrendszerét!

Nincs olyan, hogy egységes kínai konyha
Van, és még sincs. Kína óriási területén nem létezik egységes kínai konyha. Ez már önmagában meglepő, hiszen nálunk van egyféle magyaros konyha, a paprikás krumplit az ország összes táján ismerik és hasonlóan készítik. A kínaiaknál azonban a sokféle nemzetiségnek köszönhetően elkülönül nyolc nagyobb regionális konyha, melyek módszerei és ételkészítési eljárásai jelentősen eltérnek.

Leves, ami nem előétel
Míg hazánkban a levesek egyértelműen előételnek minősülnek, addig a kínai konyhaművészet nem feltétlenül előételként szolgálja fel tartalmas leveseit. Az étkezések fő pontja a szénhidrát, ami többnyire rizs, ez egészül ki hússal, hallal, zöldségekkel és töltött tésztákkal. Az igazi nemzeti ételük a rizs mellett a pekingi kacsa, melynek története a császárság korába nyúlik vissza.

Pálcikák mindenhol
Kínában a hagyományos evőeszköz az evőpálcika, nem jellemző a villa és a kés használata. A kanalat használják, de az lapos és porcelánból készül és a hozzá tartozó porcelán tálkában szolgálják fel a levest. Ezért ha kínai étterembe tévedünk, készüljünk fel arra, hogy nem kapunk sem kést, sem villát. A legenda szerint Konfuciusz volt, aki a heves háborúzások alatt azzal kívánta támogatni a békét, hogy az asztaltól is száműzte a hegyes és szúrós fém eszközöket, mint a kés és a villa. Természetesen a húsokat éppen ezért előre felszeletelve tálalják, nem pálcikával kell nekiesni egy egész kacsának. Ami pedig mégis egészben kerül az asztalra, mint a párolt hal vagy a rák, azt könnyedén fel lehet csippenteni két pálcika segítségével.

A csészék birodalma
Aki szereti a gyönyörű kis porcelán edénykéket, annak muszáj egyszer ellátogatni Kínába. Ott ugyanis az asztalhoz ülve mindenki kap külön egy gazdagon díszített leveses tálkát porcelán kanállal, és külön egy rizses tálkát rizzsel töltve. A többi étel az asztal közepén foglal helyet és onnan szedegethet mindenki magának. Később előkerül a lapos tányér is, de erre gyakran csak a hulladékok kerülnek, mint a csontok vagy a szálkák.

Kína izgalmas világába sokan szeretnének ellátogatni, hiszen az ottani ízek szinte utánozhatatlanok számunkra. Aki viszont jobban kedveli a klasszikus magyar ételeket, annak jó szívvel ajánljuk az Interfood étlapját, ahonnan mindenki könnyedén rendelhet ebédet magának.

Ez is érdekelheti

Uralkodók ínyencsége: a körte…

…és a belőle készített tejszínes körtekrémleves. Valóban fejedelmi csemege. Már csupán az íze is elég cégér lenne ennek a mennyei ételnek, de a körte és a belőle készült ételek ezen felül rendkívül egészségesek is! Süsü odavolt érte, Kormos István hőse, Vackor pedig még a nevét is viseli a körte vadon termő ősének. Tudta, hogy mára…