Blog

Szűrők
interfood korhelyleves

A korhelyleves

Beköszöntött a fagyos téli időszak, amikor mindenki egy finom, tápláló, meleg levesre vágyik. Szerencsére a magyar konyha bővelkedik efféle fogásokban, számtalan nagyon ízletes és laktató levest ismerünk, amivel felmelegíthetjük lehűlt testünket, és ami erőt adhat hidegtől meggyötört lelkünknek. A korhelyleves az egyik legkedveltebb levesünk, jellegzetesen a szilveszteri étlapok sztárvendége, hiszen híresen jó a túlzott alkoholfogyasztás és a másnapi panaszok enyhítésére.

Egybevág az elnevezés a szilveszteri nagy mulatással, nyelvünkben a korhely szó ugyanis a részeges férfiakat jelenti, akik egész éjjel képesek a kocsmában ülni. Más vidékeken pedig az olyan dolgát el nem végző, lusta emberre használják ezt a kifejezést, akire sosem lehet számítani. Egy kicsit mélyebbre ásva azonban egy igen érdekes etimológiai adatra lelhetünk: a korhely szó jelentése ugyanis a középkori Chorherr-ból eredeztethető, ami a templom karzatán elpilledten üldögélő embert jelentette. Ki is volt ez az üldögélő ember? Bizony a sörfőző szerzetesek, akik a kolostorban élve sörfőzéssel foglalkoztak és biztosan akadt olyan eset is, amikor ők maguk kóstolgatták a készülő remeket, és sikerült tőle becsípniük.

Szerencsére a másnaposság nem elengedhetetlen része a korhelyleves receptjének, nem úgy, mint a savanyú káposzta. Komoly nehézséget jelent ilyenkor télen a megfelelő vitaminbevitel, hiszen kevés a friss és vegyszermentes zöldség illetve gyümölcs. Ilyenkor kell kicsit kreatívnak lenni és felkutatni az olyan alapanyagokat, amikkel segíthetjük szervezetünket a baktériumokkal és vírusokkal szembeni védekezésben vagy egy betegség utáni mielőbbi felgyógyulásban. A legjobb választás ilyenkor a savanyú káposzta, hiszen sok vizet tartalmaz, magas a C- és a B1-vitamin tartalma, valamint ásványi anyagokban igen gazdag.

A káposztán kívül a füstölt hústól lesz különleges és finom a korhelyleves – az a legjobb, ha találunk egy szép füstölt csülköt és annak a főzőleve adja a leves alapját. Ha ez nem áll rendelkezésünkre, egy kis finom füstölt kolbász is jó szolgálatot tehet. Más különleges hozzávaló nem kell hozzá, csupán vöröshagyma és egy kevés fokhagyma, zsiradék, pirospaprika, babérlevél, só, bors, és tejföl.

Ha Ön is vágyik egy finom, gyógyító hatású korhelylevesre, de épp nincs ideje elkészíteni, az Interfood ételfutárra mindig számíthat! Keresse weboldalunkon gazdag kínálatunkat, és válasszon kedvenc levese mellé egy ízletes főételt is, hogy holnap ne kelljen egy pillanatot sem a fakanál társaságában töltenie!

Ez is érdekelheti

Energianövelés zöldségekkel és magvakkal

Sokan nem is sejtik, hogy étkezésük mekkora hatással van egész napos energiaszintükre. A rosszul megválasztott élelmiszerek nem adnak megfelelő energialöketet, vagy éppen túlterhelik a szervezetet, ezért nyomottnak, fáradtnak érezzük magunkat, miután elfogyasztottuk őket. A megfelelő energiaszint fenntartásának legegyszerűbb módja, ha étrendünk kiegyensúlyozott, sokféle friss zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz, valamint nem nélkülözi a fehérjét és a…