Blog

Szűrők

Címke: bors

Az Interfood blogján már számos fűszer bemutatásra került, többek között a csillagánizs, a fahéj és a szerecsendió. Némelyiket napi szinten használjuk, mégis lehet újat mondani róluk, hiszen a fűszerek eredetéről, gyógyhatásairól, vagy éppen változatos felhasználási módjaikról kevesen tudnak. Ezúttal a szegfűborsot fogjuk közelebbről megvizsgálni, ami nem tartozik szorosan a hagyományos magyar konyha ízeihez, mégis érdemes…

Az, hogy a lencsefőzelék értékes étel, abból is sejthető, hogy a Bibliában Jákob egy tál lencséért veszi meg az elsőszülöttség jogát a bátyjától, Ézsautól… A történet persze kicsit szövevényesebb ennél, de ez semmiben sem kisebbíti azt a tényt, hogy a lencse ősi és rendkívül fontos tápláléka az embernek; nagy kár, hogy mi, magyarok leginkább csak…

Lehet, hogy „politikailag nem korrekt” az ételekről nyilvánosan így szólni, de a tény attól még tény marad: ételeink között bizony kasztok szerinti a megítélés. Mert itt vannak például a kasztrendszer tetején az ünnepi ételek; mindannyian ismerjük őket, kívülről fújjuk, hogy a karácsonyi asztalra a halászlé, a töltött káposzta, a bejgli való, a húsvéti lakoma éke…

Mivel fizethet?