Blog

Szűrők

A tökéletes húsvéti sonka

A sonkafőzés igazi nagymamáról leányra, majd unokára szálló tudomány, mert amilyen egyszerűnek tűnik laikusként, annyira sok helyen lehet elvéteni. Sok apró trükk és titok, hogy az eredmény szaftos, ízes, és kellően puha sonka legyen, ne pedig gumi állagú, íztelen vagy éppen túl sós, kiszáradt húsdarab. Mire érdemes odafigyelni? Hogyan fűszerezzük? Mennyi ideig áztassuk? Ennek járt utána az Interfood! Segítünk, hogy a húsvéti sonka igazán finom legyen!

Minőségi alapanyag

Az első és egyben legnagyobb kihívást jelentő feladat a jó minőségű sonka beszerzése. Ha van rá lehetőségünk, érdemes házi parasztsonkát vásárolni, hiszen ez az igazi klasszikus húsvéti sonka alapanyaga. Ám míg nagyszüleink idejében a legtöbb családban tartottak disznót, és a sonkát csak le kellett akasztani a kamrából, addig ma a lábunkat is lejárhatjuk, mire igazi házi sonkához jutunk. Ha sikerül, nagy az öröm, hiszen jó alapanyagból csakis jó eredmény születhet.

A „B terv”

Ha a vadászat nem járt sikerrel, jöhet a „B terv”, a csülök, esetleg a kötözött sonka. Előbbi ízesebb, utóbbi minőségében nagy eltérések lehetnek. Nagyon olcsót nem érdemes vásárolni, hiszen akkor könnyen járhatunk úgy, hogy az eredmény rágós, gumis, íztelen. Szerencsére azért kötözött sonkából is találni finomat, nem lehetetlen a küldetés.

Az áztatási idő fontossága

Ahhoz, hogy a főtt sonka megfelelő állagú és ízű legyen, be kell áztatni. A parasztsonkát hosszú ideig kell áztatni, a legjobb, ha egy teljes napot rászánunk, miközben kétszer vizet cserélünk rajta. A csülköt szintén áztatjuk, egy éjszaka minimum kell neki. A kötözött sonka nem igényel hosszú vizes fürdőt, elegendő neki egy óra.

Hideg víz és fűszerek

A következő lépés a friss, hideg vízben történő főzés és a megfelelő fűszerezés. Fokhagyma, babérlevél, szemes bors mindenképpen kerüljön bele, de aki bátrabb, az próbálkozhat még borókabogyóval vagy szegfűborssal is. Ezután következik a főzés, de csakis lassú tűzön – ez bizony hosszú órákba is telhet, a sonka minőségétől függően. 4-5 óra elteltével a sonka megpuhul, de még ekkor sem szabad kivenni a főzőléből. Fedő alatt kell kihűteni, és csak akkor kivenni, ha már teljesen hidegre hűlt. Ezután szépen szeletelhető, nem esik szét.

Fejben már összeállt az ünnepi menü? Ha még nem, és inkább ijesztő a feladat, mint sem lelkesítő, az Interfood segít, mint mindig. Étlapunkról finom húsvéti menüt rendelhet házhoz a családnak, a nagypénteket megelőző zöld csütörtökre pedig „nagyon zöld”, húsmentes ételkínálattal készülünk kedves megrendelőinknek.

Ez is érdekelheti

Meleg étel minden nap

Amikor igazán éhesek vagyunk, szinte mindenki fejében gőzölgő, meleg étellel megpakolt tányér képe jelenik meg. Hiába határozzuk el, hogy most néhány napig nem fogunk főzni, mert egyszerűen nincs rá idő, egy-két nap után mégis fakanalat ragadunk, vagy rendelünk valami finomat, mert annyira kívánja testünk a főtt ételt. Ugye ismerős helyzetek? Kortól, nemtől, származási helytől függetlenül…