Blog

Szűrők

Spenótfőzelék – a menzák mumusa

A spenótot a legtöbb ember nem szereti, legalábbis ezt gondolja róla. Ennek oka gyerekkorunk legutáltabb menzás emléke, az erőteljesen zöld színű, íztelen, lisztes, tejes, kissé csomós főzelék, ami mellé mindig főtt tojás és hideg, íztelen főtt krumpli volt a feltét. A menzás spenótfőzeléket tényleg nehéz szeretni, akinek mégis sikerült, az biztosan gyakran eszi még ma is. De mi a helyzet a többiekkel? Az Interfood most szeretné tisztázni a félreértést, és egy bátor kijelentést tenni: a spenót nem rossz, csak tudni kell jól elkészíteni. Mutatjuk, hogyan lehet finom spenótfőzeléket főzni, amit az egész család szeretni fog!

Mitől volt rossz?

Az első fontos kérdés, hogy vajon mitől volt olyan rossz ízű az a főzelék? Bizony nem a spenóttól, hanem a túlzottan lisztes, csomós rántástól. A túlzásba vitt rántás ugyanis kellemetlen ízt kölcsönöz az ételeknek, és mivel a spenótfőzelék nem erősen fűszerezett, ezért csak a rántás íze és a harsány parajíz marad. Ezt a megoldást tehát érdemes mellőzni.

Mitől lesz jó?

Van egy jó hírünk, finom parajfőzeléket lehetséges főzni, az eredmény krémes és lágy. A titok a magas zsírtartalmú, jó minőségű tejben és a tejszínben rejlik. És persze a vajban, a frissen zúzott fokhagymában, a frissen őrölt borsban és a többi aprócska részletben!

Hozzávalók:

  • 1 ek étolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 dkg vaj
  • 450 g mirelit spenótpüré
  • 2 dl víz
  • 1 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 1 púpozott ek. liszt
  • 2 csipet só
  • 1 csipet őrölt bors
  • 1 csipet cukor

Hogyan tovább?

A fokhagymát összezúzzuk és egy kevés olajon megdinszteljük. Adunk hozzá némi vajat, ez is hozzájárul majd a krémes végeredményhez. Erre kerül a spenót, ami lehet friss, felaprított, de akár mirelit is, kiolvasztott formában. Néhány kavarás után felöntjük 2 dl vízzel, és 5 percig főzzük. Közben sózzuk, borsozzuk, meghintjük frissen őrölt borssal, és egy pici cukrot is adunk hozzá. Hozzáöntjük a tejet, a tejszínt és ezekkel is felforraljuk. A lisztből egy kevés vízzel csomómentes habarást készítünk, a főzelékhez öntjük, és jól kiforraljuk. Már kész is van a főzelékünk – krémes, ízes, finom.

Főtt krumpli helyett kínálhatjuk rösztivel, a keményre főzött tojás helyett pedig egy finom tükörtojással. Ugye, mennyivel jobban hangzik? Ha Ön is kedvet kapott kipróbálni, de épp levegővételnyi ideje sincs, rendeljen házhoz finom parajfőzeléket az Interfood ételfutárától, hozzá egy finom levest és desszertet, vagy éppen a másnapi ebédet, így marad egy kis ideje arra, amire szeretné. Interfood – minden hétköznap legalább 60 fogás közül válogathat!

Ez is érdekelheti

Amit a vajról tudni érdemes

Mióta a margaringyártás fellendült, és a margarin beférkőzött az otthonokba, a vaj használata ezzel egyidejűleg visszaszorult. Ennek legfőbb oka kétségtelenül a vaj ára, ami jóval magasabb, mint a margariné, de hátrányai közé tartozik az is, hogy hidegen nehezebben kenhető. A köznyelvben sokszor keveredik a két fogalom, gyakran szinonimaként használják a vaj és a margarin szavakat….