Blog

Szűrők
tojas

A tojásfőzés fortélyai

Unalmasak a reggelik és a vacsorák? Nincs már gusztusa a párizsihoz, és a sonkát is megunta, a paradicsom pedig még íztelen? Ha szeretné kicsit feldobni a napkezdő és a napzáró étkezéseket, a tojásfőzés a legjobb módja ennek. Igen ám, de ahányan vagyunk, annyiféleképpen szeretjük a főtt tojást. Van, ki egészen keményre főzve, mások szinte teljesen folyósan szereti, és olyan is akad, aki arra vágyik, hogy a sárgája kissé kocsonyás legyen. Ez pedig rögtön bonyolulttá teszi a tojásfőzést, sokan ezért nem is szeretik csinálni. Az Interfood most egy tojásfőző kisokossal kedveskedik olvasóinak. Tartson velünk, lesse el a titkot!

Hadd lobogjon a hajunk!

Vagy inkább a víz. Az első és legfontosabb kelléke a tojásfőzésnek bizony a stopper. Lágy vagy éppen keményre főtt tojás esetében ugyanis nem szabad körülbelül mérni az időt, hiszen perceken múlik a dolog. Kevesen tudják, hogy csak a víz forrásától kezdve mérjük az időt, akkor is, ha már korábban bekerültek a tojások a fazékba. De nézzük lépésről lépésre!

Hűtőből ki!

A tojásokat érdemes egy órával a főzés előtt kivenni a hűtőből, hogy ne legyenek annyira hidegek, amikor főzni kezdjük őket. Ha túl hidegek, könnyebben megrepedhetnek, és nem a kívánt végeredményt kapjuk.

Indulhat a móka!

A szobahőmérsékletűre felmelegedett tojásokat megmossuk, majd óvatosan egy lábasba tesszük őket, és annyi vizet engedünk rájuk, hogy a víz bőven ellepje őket. Tehetünk a fazékra fedőt, de tartsuk szemmel a folyamatot, amikor a víz forrni kezd, azonnal indítsuk a stoppert, és vegyük le a fedőt.

3 perc

Ennyi idő alatt készül el a lágy tojás, amelynek gyakorlatilag még folyik a fehérje és a sárgája is, nem mindenki szereti ezt az állagot. Másoknak azonban éppen ez a kedvence egy finom pirítóssal és teával.

4 perc

Négy perc után a tojásfehérje már kezd megszilárdulni, de a sárgája még mindig teljesen folyós, szinte teljesen szétfolyik a tányéron. Aki harapni szeretné, az hagyja még egy kicsit a vízben a tojásokat.

6 perc

A hatperces változat az, ami már mindenki számára élvezettel és biztonsággal fogyasztható. Hat perc elteltével ugyanis a tojásfehérje már szilárd, de a sárgája még nincs teljesen megszilárdulva. Ennek ellenére már átmelegedett az egész, ezért a hőkezelés biztosított.

8 perc

A nyolcperces tojás esetén a tojássárgája lekvár állagú és sűrűségű, nem kemény, de már nem is folyik. Tökéletes választás szendvicsekbe.

10 perc

A tizedik perchez érkezve elkészül a kemény tojás, amely még nem élvezhetetlenül száraz, de már nem folyik egyik része sem. Aki kemény tojásra vágyik, annak ezt az állagot javasoljuk.

12 perc

A tizenkét percig főtt tojások teljesen kemények, rakott krumplihoz vagy egyéb, főtt tojással készült ételhez javasolt ilyen sokáig főzni őket.

 

Reméljük, sikerült kedves olvasóinknak valami hasznosat mondani, és ezentúl nem lesz túl nagy kihívás a tojásfőzés. Ha az egész heti menü kitalálása viszont az, ne habozzon, rendelje meg ebédjét az Interfoodtól, mi állunk rendelkezésére! Az Interfood ételfutár minden hétköznap házhoz szállítja ebédjét

Ez is érdekelheti

lételemünk a víz

Lételemünk a víz

Sok csodája van Földünknek, amelyek közül az egyik legnagyobb a víz. Már az ókori tudósok is tisztában voltak vele, hogy víz nélkül nem lehetne élet bolygónkon. Az emberi test tömegének nagy része víz, a nőknél 50%, a férfiaknál 60%, az egészen pici csecsemőknél pedig 70% a test víztartalma. Köztudott, hogy az ember anélkül, hogy élelmet…