Blog

Szűrők

Meleg étel minden nap

Amikor igazán éhesek vagyunk, szinte mindenki fejében gőzölgő, meleg étellel megpakolt tányér képe jelenik meg. Hiába határozzuk el, hogy most néhány napig nem fogunk főzni, mert egyszerűen nincs rá idő, egy-két nap után mégis fakanalat ragadunk, vagy rendelünk valami finomat, mert annyira kívánja testünk a főtt ételt. Ugye ismerős helyzetek? Kortól, nemtől, származási helytől függetlenül összeköt minket a meleg ételek szeretete, sőt mi több, ösztönös kívánása. Az emberi szervezetnek nem csak jót tesz, de szükséges is, hogy minden nap főtt és meleg ételhez jusson. De vajon miért? Erről szól az Interfood e heti cikke!

Vissza az őskorba

A táplálkozástudomány régóta kutatott kérdése, hogy miért kívánja az ember ennyire a főtt ételt. Miért nem tudunk neki ellenállni? A kutatók egybehangzó teóriája szerint egy ősi késztetésről van szó, amely visszanyúlik egészen az őskorig. Az előember fokozatosan gondolkodó emberré vált, ez a folyamat pedig szorosan összefüggött a hőkezeléssel való ismerkedéssel, kísérletezéssel.

Főzés az emésztés első lépése

A nyers húst megemészteni rengeteg energia és idő, ezt láthatjuk a vadállatoknál. Ezzel szemben az az étel, amely már hőkezelve lett, nem csak biztonságosabb, de gyorsabban és könnyebben is emészthető. Ahogyan az ősember elkezdett főzőcskézni, nem csak egyre finomabb falatokhoz jutott, de lehetősége volt arra is, hogy testének energiáit a gondolkodásra fordítsa, ezzel együtt agya növekedésnek indult. A meleg étel kívánása tehát egészen ősidőkből erede, és olyan evolúciós késztetés, ami leküzdhetetlen az emberek számára.

Illatok, ízek és a sóvárgás

A másik, amire a kutatók rájöttek, hogy az ételek íze és illata olyan mélyen rögzül emlékezetünkben, hogy idővel teljesen a rabjaikká válunk. Az emlékeink minden cselekedetünket behálózzák, így van ez a táplálkozással is. Képzelettársítások, étkekhez kötődő jó és rossz emlékek tömkelege raktározódik el elménkben, és mindegyikhez kapcsolódik egy érzés: utálom, soha meg nem enném, szeretem, imádom, kívánom.

Egy szó mint száz, a meleg ételre szüksége van testünknek, lelkünknek, elménknek egyaránt. A mai rohanó világban gyakran a lehető leggyorsabb és legpraktikusabb megoldást keressük, de fontos, hogy az ne egy csipsz vagy egy csoki legyen , hanem egy tányér meleg leves vagy főétel, amit szervezetük megkíván. Ha nincs elég ideje főzni, az Interfoodtól néhány kattintással házhoz rendelheti finom ebédjét! Az Interfood gazdag kínálatában minden nap legalább 60 különböző étel közül választhat!

Ez is érdekelheti

Sült gyümölcsök

A sütőben sült zöldségeknek nagy divatja lett az elmúlt évtizedekben, hiszen egészségesek, kevés zsiradék szükséges az elkészítésükhöz, nincs velük sok munka, és számtalan módon variálhatóak. A hideg idő beköszöntével ráadásul jólesik a tűzhely melege mellett sürgölődni, ilyenkor nem teher, ha hosszabb ideig dolgozik a sütő. Ön gondolt már rá, hogy zöldségek helyett gyümölcsöket süssön meg…