Blog

Szűrők

Egy tál lencse, meg egy fasírozott, az annyi mint egy ebédszünet

Az, hogy a lencsefőzelék értékes étel, abból is sejthető, hogy a Bibliában Jákob egy tál lencséért veszi meg az elsőszülöttség jogát a bátyjától, Ézsautól… A történet persze kicsit szövevényesebb ennél, de ez semmiben sem kisebbíti azt a tényt, hogy a lencse ősi és rendkívül fontos tápláléka az embernek; nagy kár, hogy mi, magyarok leginkább csak a szilveszteri-újévi bőségvárás babonájának apropóján esszük. Pedig az ajánlások szerint havonta legalább egyszer az asztalunkra kellene kerülnie…

Hogy miért? Mert egyszerű, már-már szerzetesi külseje gazdag és tápláló belsőt takar. Ázsiában és a Mediterráneumban tudják ezt, csak Indiában ötven félét tartanak számon belőle! Ez a szerény kis termés lényegében az összes, az emberi szervezet számára létfontosságú aminosavat tartalmazza, nem allergén és könnyen emészthető. Arányaiban több fehérje van benne, mint a marhahúsban, vagyis a vegetáriánus étrendet követők nélkülözhetetlen tápláléka. Magas a kalóriatartalma és a szénhidráttartalma is, de mivel ez utóbbi lassan szívódik fel a benne található rengeteg rost miatt, fogyókúrázók és cukorbetegek is fogyaszthatják. Felsorolhatatlan mennyiségű vitamin, ásványi anyag az alkotója. Jótékony hatásai közül pedig csak néhány: támogatja a magzat fejlődését, és segít a változókor tüneteit enyhíteni, így a nők barátja; stabilizálja a vérnyomást, a vércukorszintet, segít a székrekedésben stb.

Kifejezetten jól állnak neki a télies zamatok: a babér, az ecet, a füstölt hús leve. Afféle hideg idős étel, ami belülről vértez fel, ha támadnak a zord mínuszok odakint. Az Interfood lencsefőzelékkel jól megpúpozott doboza mellé pedig milyen feltét is kerülhetne, ha nem a fasírozott? Elválaszthatatlan páros, a legyőzhetetlen páros, a nagymamák, édesanyák magától értetődő együttese – mi is tőlük tanultuk. Tudta, hogy a fasírt az egyik leggyakrabban fogyasztott magyar húsétel? Puritánsága, a hozzávalók hétköznapisága arra teszi hivatottá, hogy mindennapi eledelünk lehessen, különösen, ha valamilyen főzelék mellé kínált harapnivalóról van szó. Minden családnak jól bevált receptje és fűszere van, de abban biztosak vagyunk, hogy az Interfood fasírtjában senki nem fog csalódni, aki megkóstolja. Klasszikus íz, klasszikus fűszerezés: hagyma, fokhagyma, paprika, kömény, só, bors, kiváló minőségű hús, gondos kezek. És, ha a lencsefőzelék ősiségét megemlítettük, álljon itt, hogy bizony a húspogácsáról már egy az I. századbéli szakácskönyv is közöl receptet…

Ki tudja, talán Ézsau is azért állt rá az alkura, mert a lencsefőzelék mellé fasírozottat is kínált az öccse (ha nem is disznóhúsból), csak erről nem szól a fáma…

Ez is érdekelheti

Mi kerüljön a farsangi asztalra?

Röviden szólva: minden és bármi, ami szem-szájnak ingere! Mert ennek a szezonnak legfőbb bölcsessége: „Inkább a has fakaggyon, mintsem az étel megmaraggyon!” Farsang idején, vízkereszttől hamvazószerdáig hagyományosan szinte minden az ételekről, az eszem-iszomról, a végtelen mulatságokról szól. Ha a kulináris élvezetek felől közelítünk a farsang böjtöt megelőző heteihez, a hagyományok és szokások végtelen bőségébe botlunk….