Blog

Szűrők

Szegfűbors, egy igazán aromás fűszer

Az Interfood blogján már számos fűszer bemutatásra került, többek között a csillagánizs, a fahéj és a szerecsendió. Némelyiket napi szinten használjuk, mégis lehet újat mondani róluk, hiszen a fűszerek eredetéről, gyógyhatásairól, vagy éppen változatos felhasználási módjaikról kevesen tudnak. Ezúttal a szegfűborsot fogjuk közelebbről megvizsgálni, ami nem tartozik szorosan a hagyományos magyar konyha ízeihez, mégis érdemes beszerezni, mert nagyon sokat ad ételeink zamatához.

Kolumbusz felfedezettje

Mint meganyi más élelmiszer, a szegfűbors is Kolumbusz Kristóf nagy felfedezései közé sorolható. A híres felfedező borsot keresett, és a Karib-szigetekre érve azt hitte, rátalált. Útjáról hazatérve borsként mutatta be a különleges, illatos új fűszert, és csak jóval halála után derült ki tévedése. Ugyan Kolumbusz 1601-ben importálta az első adag szegfűborsot, Európában csak a 16-17. században kezdett elterjedni használata. Az idők során Amerika és Anglia igen kedvelt fűszerévé vált.

A jamaicai az igazi

A szegfűbors őshonos Jamaicában, Guatemalában, Hondurasban és Mexikóban is, de a szakértők szerint a jamaicai változat a legjobb. Magas eugenol olaj tartalma miatt illata és íze intenzív, felfedezhető benne a fahéj, a szegfűszeg és a szerecsendió, a bors, a kardamom és a borókabogyó aromája is. Éppen ezért használatakor ügyelni kell a mértékletességre, mert erőteljes íze elnyomhatja a többi fűszert.

Sokoldalú felhasználás

Kutatások bizonyítják, hogy ezt a rendkívül illatos fűszert sokoldalúan használták a múltban, a csokoládéval készített italok fontos összetevője volt, de alkalmazták a halottak balzsamozási eljárása során is. Később cipők illatosítására is igénybe vették, majd a férfi kozmetikai ipar igazi nagy felfedezettje lett. A népi gyógyászat szintén jól ismeri, és számos testi bajra alkalmazza ezt a kissé csípős fűszert.

Irány a konyha!

Erőteljes íze nagyon jól illik az édes süteményekhez és levesekhez. Sós ételek közül szinte bármibe tehetjük, de különösen finom lesz vele a hal, a vadhús, a marhahús, a borjúhús, a nyúlhús és a szárnyasok. Pácok, szószok, vagdalt húsok, pástétomok, raguk, kolbász- és húsáruk, salátaöntetek, lekvárok, likőrök kedvelt alkotóeleme.

Már el is kezdett azon gondolkodni, hogy milyen ételbe tenné szívesen ezt a különleges fűszert? Ha van ötlete, hajrá! Ha nincs, ne aggódjon, az Interfoodtól bármikor rendelhet finom ételeket önmagának és családjának. Ebéd házhoz rendelés – a legkényelmesebb megoldás a dolgos hétköznapokra!

Ez is érdekelheti

Bevezetés a paleo konyha rejtelmeibe

Ismerkedik a paleolit diétával? Nem tudja, hogyan fogjon hozzá? A legjobb helyen jár! Az Interfood ételfutár házhoz rendelhető paleolit menüi mellé most abban is segítséget nyújt, hogyan induljon el az elsőre göröngyösnek tűnő úton. Higgye el, nem lesz nehéz! Folytatásos cikkünkben igyekszünk elosztatni kételyeit és egy kis segítséget nyújtani. Előző bejegyzésünkben már beszámoltunk a paleo…