Blog

Szűrők
A szemet és orrot gyönyörködtető csillagánizs

A szemet és orrot gyönyörködtető csillagánizs

Forralt borhoz, gyümölcsleveshez, gyógyító teába, lekvárokba, sütemények tésztájába és díszítésére – a felsorolás alapján lehetne szó akár a fahéjról is, de most helyette egy másik izgalmas és dekoratív fűszeré a főszerep. Induljon a nap egy izgalmas utazással, irány Dél- Kína, ahol igazi kincsekre bukkanhatunk, ha ellátogatunk a helyi fűszereshez! Tartson ismét az Interfooddal, ha kíváncsi rá, melyik az a fűszer, amit eddig csak hírből ismert, pedig méltó lenne ahhoz, hogy helyet kapjon az Ön konyhájában is!

A csillagánizs növény egy örökzöld fa, apró termései csillag alakban nyílnak szét, bennük találhatóak a kicsike magok, melyek nagyon gazdagok illóolajokban. Található még benne csersav, cukor, fehérje és anetol – ez utóbbitól lesz olyan erőteljes íze a fűszernek. Sir Thomas Cavendish volt az az úriember, aki Európába elhozta a növényt az 1500-as években, hála neki a gyógyászat és a konyhaművészet egy új kincsre tett szert. Kellett egy kis idő, mire a csillagánizs meg tudta kezdeni térhódítását, és a dolog még ma sem ért véget, hiszen még nem ismeri minden magyar háziasszony a nevét, ízét és felhasználási lehetőségeit. Terjedése a kínai és a vietnámi konyhaművészet ismertté válásával indult el, hiszen mindkettő előszeretettel használja levesek, húsok, tészták, kompótok, italok fűszerezésére. Nekünk leginkább a gyógynövényes szirupok tömény íze jut róla eszünkbe, hiszen gyógyászati alkalmazása hazánkban is már régóta ismert. A cári udvarban a teát ezzel ízesítették, így gyógyító ereje és finom íze egyszerre érvényesült. Nátha ellen is kiváló – egy csésze forró teába egy darabka belőle néhány perc alatt csodákat művel a tea ízével és a fogyasztója szervezetével.
Hogyan gyógyít? Erőteljes görcsoldó hatása van, így ősidők óta a gyógynövényes reumatikus kezelések alappillére. A száj frissességének megőrzését rendkívüli módon támogatja, ezért gyakran fogkrémek, szájvizek alkotóeleme. Gyógyszerek hatóanyaga készíthető belőle, éppen ezért előfordult már a történelemben, hogy hirtelen csillagánizs-hiány lépett fel, mert egy-egy influenzajárvány esetén ebből készítettek gyógyszert.
Mihez ajánljuk? Első körben, az eperszezon közepén az idei befőzéskor dobjunk néhány szem fűszert a lekvárba, és csodálatosan izgalmas lesz a végeredmény. Aki kevésbé bátor, és semmiért el nem cserélné a nagyi hagyományos eperlekvár receptjét, annak egy finom csillagánizsos kevert süti a legjobb megoldás. Gyors, egyszerű és isteni az íze.

Ugye, hogy megjött a kedve hozzá? Hogy maradjon ideje a sütésre, ne habozzon, válassza az Interfood étapjáról kedvenc fogásait, és rendelje meg, így a holnapi ebéden már nem kell gondolkodnia!

Ez is érdekelheti

Zöldborsóleves

Mindenki ismeri Borsószem hercegkisasszony történetét, akit úgy tettek próbára, hogy egy borsószemet csempésztek a matraca alá, hogy kiderüljön, valóban előkelő vér csörgedezik-e az ereiben. Ha ezt az apró göröngyöt nem veszi észre, és nyugodtan alszik, királyi családba ugyan be nem házasodhatott volna. Ő azonban egész éjjel csak hánykolódott, forgolódott, így bizonyítva, hogy méltó párja egy…