Blog

Szűrők
a fahéj

A fahéj

A fák csodálatos élőlények, egyre többet tudunk meg arról, hogy nagyon komoly kommunikációt folytatnak egymással és környezetükkel, és hogy nélkülük már az egész bolygónk elpusztult volna. Minden fa különleges a maga módján, de mind közül az egyik legkülönlegesebb a fahéjfa, hiszen a kérgéből készült fűszert már több mint 2000 éve exportálják őshazájából a világ minden tájára. Éljen a fahéj, az egyik legismertebb és legkedveltebb fűszerünk! Tartson velünk, ha Ön is kíváncsi rá, miért érdemes rendszeresen fogyasztani.

A fahéjat már ősidők óta használják a gyógyászatban és a konyhában, a portugálok, a franciák és az angolok igazi fűszerháborút indítottak egymás ellen, hogy megszerezzék a fahéj kereskedelmi monopóliumát. A 18. században aztán hatalmas mennyiségben árasztotta el Európát ez a különleges fűszer, így ma már mindenki számára könnyedén elérhető. A történelem során számos vélt és valós jótékony hatást tulajdonítottak neki, volt idő, amikor súlyosan mérgezőnek nyilvánították, mára azonban kiderült az igazság. A fahéjnak vannak olyan összetevői, melyek nagy mennyiségben fogyasztva valóban ártalmasak lehetnének, de ahhoz akkora mennyiségben kellene szervezetünkbe bevinni, ami szinte nem is lehetséges. Gyógyászati alkalmazása azonban éppen emiatt szigorú szabályokhoz van kötve. Jótékony hatásai közül az egyik legerősebb az antibakteriális hatás, jól használható a légúti megbetegedések gyógyítására illetve a gyomor-és bélcsatorna tisztítására. Hányáscsillapító, görcsoldó, szélhajtó és összehúzó hatása bizonyított. Elősegíti a szájüreg gyulladásos megbetegedéseinek gyógyulását, javítja az étvágyat és az emésztést. A nők nehéz napjainak barátja, mert segít ellazítani a méhet, ezáltal enyhíti a görcsöket. Egyesek szerint igazi afrodiziákum és zsírégető. A cukorbetegeknek pedig kifejezetten ajánlott fogyasztása, mert csökkenti a vércukorszintet és elűzi a hirtelen rájuk törő éhséget.
Azon túl, hogy nagymértékben támogatja szervezetünket, a legnagyobb előnye mégiscsak az, hogy segítségével nagyon finom és különleges ételek készíthetőek. Melyek azok az fogások, amelyekhez elengedhetetlen egy kis fahéj használata? Szinte minden, ami gyümölcsös, almás, a gyümölcsökhöz ugyanis remekül illik az íze. Piték, gyümölcsleves, fahéjas-cukros fánk, almás-fahéjas kacsacomb, forralt bor, baklava és még tovább, végtelen sok finom fahéjas étele van a magyar konyhának.

Az Interfood álladó vendégei a különleges fahéjas fogások, melyeket jó szívvel ajánlunk kedves megrendelőinknek! Grillezett kaukázusi csirkemell diós, fahéjas narancsmártással; szilvalekváros derelye fahéjas tejfölmártással; kemencében sült csirkemell fahéjas almával és vegyes sajtkockákkal; fahéjas szilvaleves – csak hogy néhányat említsünk közülük. Próbálja ki valamennyit, ígérjük, nem fog csalódni bennük!

Ez is érdekelheti

Nincs szilveszter mák nélkül

A meghitt és szeretetteljes karácsony után hamar elérkezik az év vége, Szilveszter napja, amikor elbúcsúztatjuk az óévet, és nagy reményekkel telve köszöntjük az új esztendőt. Nagy hangsúlyt kapnak ilyenkor a szerencsehozó ételek, amelyeket azért eszünk, hogy az elkövetkező évben gazdagság, boldogság, bőség és egészség érje a ház népét. Malac sült, hal, virsli, lencse, borsó, bab,…