Blog

Szűrők
szerecsendió egészben és őrölve

Szerecsendió

Ha díjjal jutalmaznák a legkalandosabb életű fűszereket, azt biztosan megkapná a szerecsendió is. Egykoron értékesebb volt az aranynál, véres háborúk dúltak miatta, meghódította az egész világot, majd idővel elértéktelenedett, manapság a legszebb fűszernövényként tartják számon, sokan pedig mágikus erőt tulajdonítanak neki – gyógyít, finomabbá teszi az ételt, elvarázsol, elkábít, ellazít és mérgezhet. Bizony, ez mind-mind ennek az aprócska termésnek a tulajdonsága. Az Interfood ételfutár bemutatja a szerecsendiót!

A szerecsendió alakjai
A szerecsendiót ma már minden boltban be lehet szerezni, két ismert és egy kevésbé ismert formájában. Vásárolhatjuk egészben a kis diócskákat, amit otthon kell apró lyukú reszelőn lereszelni, így csodálatosan friss és aromás, intenzív ízű fűszert kapunk. Ha egész szerecsendiót vásárolunk, tegyük jól záródó edénybe hűvös és sötét helyre, hogy megőrizze ízét. A másik és egyben legelterjedtebb formája az őrölt szerecsendió, ami porrá van őrölve, így nincs is vele más dolgunk, mint beleszórni az ételbe. Íze kevésbé erőteljes, de időt és energiát spórol hatunk vele. A hazánkban szinte teljesen ismeretlen harmadik formája, a tévesen elnevezett szerecsendió virág, ami valójában nem is a virágja a növénynek, hanem egy nagyon szép piros színű maglepel. Íze nagyon markáns, ez a legértékesebb része a növénynek. Szárítva árulják, a szárítás során elveszíti élénkpiros színét és barnává válik.
A szerecsendió története
A szerecsendió eredeti lelőhelye egy indonéz sziget, Banda. A történelem során véres háborúk folytak a terület megszerzéséért, mert sokáig csak itt termett a szerecsendió, és éppen ezért nagyon értékes és különleges fűszernek számított. Elsőként az arabok kezében volt a terület, majd a portugáloké lett, végül a hollandok foglalták el, és lettek kizárólagos szerecsendió-termesztők. Amikor brit fennhatóság alá került a sziget, az angolok elkezdték máshol is termeszteni. Innentől kezdve aztán számos helyre eljutott, az értéke pedig folyamatosan csökkent, míg elérhetővé vált szinte minden országban. Ma már világszerte ismert és szeretett fűszer, amit az Interfood ételfutár is gyakran használ ételeihez.
Gyógyhatásai
Mint szinte az összes fűszernek, a szerecsendiónak is van számos jótékony hatása szervezetünkre. Gyomorgörcs esetén hatásos nyugtató lehet, oldja a stresszt és javítja a szellemi képességeket. Segít az izomfájdalom leküzdésében és az ízületi gyulladás elleni harcban.

Az Interfoodnál rengeteg finoman fűszerezett ételt kínálunk kedves megrendelőinknek. A nyári nagy hőségben könnyítse meg a dolgát, és válassza Ön is az étel házhozszállítást!

Ez is érdekelheti

Libaleves csigatésztával

Libaleves csigatésztával

Csigatészta, avagy lúdgége. Elgondolkodtak már rajta, hogy abban az időben, amikor még nem léteztek tésztakészítő nagygépek, vajon hogyan készültek ezek a szép kis formás tésztácskák, amelyek az ünnepi tyúkhúslevesbe kerültek? A tésztagyúrás és készítés egy olyan igazi régi népszokás, amit ma már nagyon kevesen művelnek, pedig a saját kezünkkel sodort száraztészta számos érték megőrzője, főleg…