Blog

Szűrők
interfood palóc leves

A palócleves története

Kik is azok a palócok? És milyen a levesük? E heti blogbejegyzésünk szólhatna erről is, de mi inkább Mikszáth Kálmán, Gundel János és a Jó palócok nyomába eredünk, hogy felkutassuk azt a romantikus legendát, ami a palócleves eredete körül forog. A leves története mutat hasonlóságot Mikszáth Kálmán Jó palócok című művével, hiszen annak sincs sok köze a palócok igazi életviteléhez, ugyanis keletkezése közben szerzője éppen Szegeden volt újságíró és a dél-alföldi tanyavilág történeteit és alakjait használta fel novellái írásához, nem pedig a palócokét. Az igazi palócokat tehát rejtély övezi, nem úgy, mint a palóclevest.
Mikszáth Kálmán ünnepelt, nagyhírű író volt, Gundel János pedig elismert és országszerte híres szakácsa volt az István Főherceg Szálloda éttermének, ahol legendás mesterműveket alkotott. Ezekkel a tényekkel senki sem vitatkozik, a folytatás azonban már nem ilyen egyértelmű. Mint oly sok ételnek, a palóclevesnek is van több eredettörténete, és hogy melyik az igazság, az ma már kideríthetetlen. Az egyik verzió szerint Gundel János egy megnyitóra készített egy újfajta levest, melyet „A legnagyobb palócról”, Mikszáth Kálmánról nevezett el. Máshol azt olvashatjuk, hogy a levest egy vacsoraverseny bírái számára alkotta meg a híres szakács, és akkora sikere lett, hogy rögtön kétszer szedett belőle mindenki. Egy harmadik variáció szerint pedig Mikszáth Kálmán születésnapi ajándéka volt az új recept szerint elkészített leves, ami rögtön elnyerte az ünnepelt író tetszését.
Hogyan készül? A fellelhető receptek is különböznek egymástól, az újabb leírások szerint illik bele a kapor és a citrom leve is, hogy még zamatosabbá tegye a gazdag levest, míg a régebbi receptek csupán tejföllel savanyítják. A feltehetően eredeti recept szerint ürühús a leves alapja. A hagymát zsíron megpirítjuk, hozzáteszünk egy kis pirospaprikát, majd beletesszük a kockára vágott ürücombot. Ezt követően köménymaggal és babérlevéllel ízesítjük, és az egészet összepirítjuk. Közben egy másik fazékban sós vízben megfőzzük az apró kockára vágott burgonyát és zöldbabot. Végül a hozzáöntjük a húshoz, puhára főzünk mindent és tejföllel behabarjuk. Jól hangzik, igaz?
Ha Önnek is felkeltette érdeklődését, de még sosem próbálta otthon elkészíteni a palóclevest, ne habozzon, rendelje meg az Interfood ételfutártól, és nem lesz vele más dolga, mint jóízűen elfogyasztani. Se sírás a hagymapucolás közben, se levesgőzben álldogálás, se mosogatás, csak a finom leves, majd egy jó kis pihenés! Élni tudni kell!

Ez is érdekelheti

Húsvéti érdekességek

Kevés biztos pont akad manapság, hiszen minden napról napra változik, ami igen megterhelő, hiszen az állandóság elemi igénye az embernek. Szerencsére bizonyos dolgok kiszámíthatóak, mint például az ünnepek, így örömmel jelentjük, hogy húsvét idén is lesz – még ha kissé rendhagyó módon is. Idén nem kell aggódni a sok locsolkodó miatt, inkább meghitt, zártkörű ünneplésre…