Blog

Szűrők
sárgarépa az asztalon

Sárgarépák nyomában

Gondolkodott már azon, hogy vajon a sárgarépa eredetileg is sárga színű volt-e? Hogyan lehetséges az, hogy a gyorsfagyasztott vegyes zöldségek között találhatunk citromsárga, fehér, sőt még lila színű répaszeleteket is? Egyáltalán répák azok? Az erőspaprikát már sikeresen lelepleztünk, most következzék répa! Ha kíváncsi a répa titkaira, tartson ezen a héten is az Interfooddal!

Mutáns répák
Az ember azt hinné, hogy egy olyan alapélelmiszer, mint a sárgarépa nem sok változáson ment keresztül az idők során, pláne nem nemesítésen. Elképzeljük, hogy egyszer csak felfedezték ezt a finom zöldséget, és azóta terem az embernek mindenféle bonyodalmak nélkül. Az igazság ennél sokkal izgalmasabb. A mostanában termesztett narancssárga színű répák valójában mutánsok. Eredetileg lila színű volt a répa, és akadtak kissé eltérő színű és ízű fajták is. Vadon termett citromsárga és fehér színű répa is, melyekből aztán a 17. században holland répatermesztők nemesítették a mára megszokott narancssárga színű répát. Az a fajta répa pedig gyorsan meghódította az egész világot, és a többi társát ki is zárta a versenyből – ma már alig találkozunk citromsárga és lila színű répákkal.

Mi lett a lilákkal?
Nagyon különösen néznek ki, és szerencsére még léteznek, még ha meglehetősen ritkák is. Előfordulhat, hogy belefutunk egybe, mi akkor a teendő, érdemes-e megkóstolni, vagy legyünk vele óvatosak? Félni nincs okunk, hiszen semmilyen egészségre káros anyagot nem tartalmaznak a lila színű répák, de okkal nem a lila fajta maradt fenn. A narancssárga répák ugyanis lekörözik a lilákat, ha az ízről van szó, a lila a nyomába sem érhet a mostanra kinemesített narancssárga répa édes ízének.

Mennyire finom a sárgarépa?
Annyira, hogy még a válogatós gyerekek is szeretik. Egy különleges, ízeket versenyeztető kutatásban a sárgarépa magasan az első helyen szerepelt. Történt ugyanis, hogy a gyerekek, akik az ételeket kóstolták, sokkal finomabbnak találták azokat az ételeket, melynek csomagolásán szerepelt egy-egy szuperhős – hát igen, a marketing az marketing. Az egyetlen kivétel a sárgarépa lett, ami még szuperhős nélkül is ugyanolyan finom. A gyerekek dicsérete pedig mindent visz, ha étkezésről van szó.

Az Interfood alapanyagai között az egyik leggyakrabban használt a sárgarépa, hiszen számos ételünk legjavát ez adja. A levesek elképzelhetetlenek nélküle, de előfordul étlapunkon párolt formában is, ami kedvező a diétás étrend követőinek. Rendeljen tőlünk, bízza a főzést másra!

Ez is érdekelheti

Szilveszteri ételvetélkedő – igaz vagy hamis?

Számos kvízműsorban találhatunk érdekességeket, meglepő tényeket, de akár még nehéz kérdéseket is az ételekkel kapcsolatban, hiszen mint a világon mindennek, a különféle élelmiszereknek is vannak kevésbé közismert tulajdonságaik. Az Interfood ezen a héten egy szórakoztató igaz vagy hamis játékra hívja kedves olvasóit, amellyel akár a szilveszteri bulikat is fel lehet dobni. Kíváncsiak vagyunk, vajon eltalálják-e…