Blog

Szűrők
erős paprika az asztalon

Mitől erős az erős paprika?

Vannak, akik nem bírják az erőset, mások ellenben szinte már addiktív módon rajonganak érte, és még a kávét is chilivel isszák. Mi lehet erre a magyarázat? Egyesek szerint az erős paprika szeretete ki nem élt kalandvágyra utal. A tudomány ezt a feltevést egyelőre még nem igazolta, de az biztos, hogy a csípős élményért felelős kapszaicin nagyon különleges vegyület, amelyet érdemes alaposabban körüljárni.

Mi az a kapszaicin?
Egy színtelen, szagtalan, kristályos vegyület, amely sem melegítésre, sem fagyasztásra nem bomlik, tehát nem veszíti el csípősségét, és hideg vízben sem oldódik, ezért nem segít, ha vízivással próbáljuk csillapítani a paprika csípős hatását. Különböző paprikafajtákban található meg, ezért nevét is a paprika latin elnevezéséről (Capsicum) kapta. A kapszaicint azért érezzük csípősnek, mert ingerli a nyelven illetve a szájban található fájdalom- és hőérzékelő idegvégződéseket – ez az oka annak, hogy más nyelvekben, pl. az angolban a hot („forró”) szót használják a csípős élmény leírására.
Mire használják a kapszaicint?
A csípős ételek ízesítése mellett a gyógyításban is fontos szerepet kap. A kapszaicines kenőcsök enyhítik a hátfájást, csillapítják a reumás tüneteket, egyes orvosok szerint pedig a kapszaicin véd a gyomorfekélytől is, és segíti az emésztőnedvek elválasztását. Kedvező élettani hatásai ellenére csínján kell bánni a fogyasztásával, átmenetileg ugyanis érzéketlenné teszi a nyelven található idegvégződéseket, nagy dózisban pedig gyulladást is okozhat.
Mennyire erős a nagyon erős?
A paprikafajták csípősségének mértékegysége a Scoville-skála, amely a módszert kidolgozó amerikai kémikus után kapta a nevét. A sokak számára már ehetetlenül csípős, legerősebb magyar paprikafajták Scoville-értéke nagyjából 2000, a chili paprika őrleményéből készült Cayenne-borsé az 50 000-et is elérheti, míg az Indiában nemesített naga jolokia Scoville-értéke meghaladja az 1 milliót, vagyis 500-szor csípősebb a legerősebb magyar paprikáknál! Érdekesség, hogy a katonai könnygáz egyik alapanyaga is a kapszaicin, méghozzá több millió Scoville-értékkel rendelkező koncentrátumban – nem csoda, hogy annak belélegzésekor szem nem marad szárazon. A kapszaicinhez fokozatosan hozzá lehet szoktatni a szervezetet, de felkészülés nélkül bekapni egy magas Scoville-értékkel rendelkező chili paprikát nem ajánlatos, mert alaposan meggyötri az embert.

Mi is szeretjük a csípőset, ezért az Interfood kínálatában mindig szerepelnek chili paprikával készült fogások, mint az argentin penne, a chilis korianderes csirkemell vagy a csirkefalatok thai módra. Ha megkívánt egy kis csípőset, ne habozzon, válassza a házhozszállítást, és rendelje meg tőlünk holnap ebédjét!

Ez is érdekelheti

Kedvencünk, a rizibizi

Kedvencünk, a rizibizi

A csodálatos magyar nyelv és a találékony magyar emberek sok vicces szójátékának egyike ez a furcsa hangzású elnevezés. Risi e bisi, azaz rizs és borsó, ahogy az olaszok azt kitalálták és elnevezték. Igen, jól olvasták kedves olvasóink, nem magyar találmány ez az étel, hanem bizony a napsütötte olasz vidék népszerű fogása, amely megtetszett a magyaroknak…