Blog

Szűrők
A legizgalmasabb indiai fűszer, a curry

A legizgalmasabb indiai fűszer, a curry

Írtunk már a kaporról, a fahéjról és a kapribogyóról, most pedig porondon India egyik legnagyobb ajándéka, a curry, ami pont annyira jellegzetesen indiai fűszer, mint amennyire meghatározó kis hazánkban az őrölt pirospaprika. Ezen a héten az Interfood egy színpompás világba kalauzolja kedves olvasóit, tartson velünk, ha szeretné megtudni, hogyan lehetséges az, hogy a nálunk használt és ismert curry Indiában nem is létezik!

A curry szó eredete igen izgalmas, hiszen nem az történt, mint más fűszerek esetében, hogy megtalálásuk helyszínén egyetlen fűszernövény kapott egy elnevezést, amit aztán a többi kultúra egyszerűen átvett. A „curry” kifejezést a britek találták ki, eredendően a „kari” nevű cserje leveléből készült fűszer elnevezésére, de rövid idő alatt mindenféle indiai fűszer általános nevévé vált. Így történhetett meg az, hogy amit ma világszerte currynek nevezünk, az egy olyan fűszerkeverék, amit az indiaiak soha nem használtak. Az indiai konyha nagyon gazdag fűszerezéséről híres, számos keveréket készítenek, melyeket frissen őrölt fűszernövényekből állítanak össze, és amelyek pontos összetevői gyakran igazi családi titkok. Az indiai gyarmatokat elhagyó, és az oda látogató emberek szerették volna utánozni az ott kóstolt ízeket, ezért megalkották azokat a keverékeket, amelyek szerintük a legjobban hasonlítanak az eredetiekhez. Így aztán az összetevők sora változott és változik folyamatosan, leginkább kurkuma, római kömény, csilipaprika, a lepkeszegmag, a fahéj, és a gyömbérpor az alkotóelemük a hazai boltokban kapható fűszerkeverékeknek.
A curry azon túl, hogy izgalmas ízt kölcsönöz ételeinknek, még egészséges is. Számos jótékony hatása van, erősíti az immunrendszert, segít megelőzni a rákos megbetegedéseket, csökkenti a szervezetben előforduló gyulladásokat, és emésztésserkenő hatással bír, tehát nem érdemes mellőzni étrendünkből.

Mihez használható a curry? Nagyon sokszínűen alkalmazható, rendkívül ízletes mártások készíthetőek vele, nagyszerűen illik húsokhoz, halakhoz, de paradicsomos, tojásos és rizses ételeket, valamint leveseket is különlegessé tesz. Az Interfood fontosnak tartja, hogy változatos ételeket és ízeket ajánljon megrendelőinek, így a currys ételek sem hiányozhatnak étlapunkról. Keresse az indiai curry-s csirkét, zöldséges basmati rizzsel, ha új ízélményre vágyik! Válasszon mellé egy könnyű levest, mellyel felkészítheti gyomrát a finom fűszeres ízekre!

Ez is érdekelheti

édesburgonya

Az édesburgonya

Krumpli is meg nem is, semleges íz helyett édeskés, de akkor vajon kell sózni vagy nem, és egyáltalán, mit lehet kezdeni vele? Az édesburgonya vagy batáta az elmúlt évek nagy kedvence, számos fogyókúrás és egészséges életmód tanácsadó esküszik rá, de persze olyan cikkek is napvilágot láttak már, amelyek szerint nem sokkal előkelőbb a hagyományos krumplinál….