Blog

Szűrők
A kapor: különleges és egészséges

A kapor: különleges és egészséges

Kapros-túrós lepény, tökfőzelék, palócleves, kapormártás, cukkinileves, zöldhagymás-kapros túró, tejszínes-kapros csirkemell, kapros galuska, kovászos uborka és még sok száz különleges fogás, melyek nélkülözhetetlen összetevője a kapor. Önnek melyik a kedvence? Ezen a héten sztárvendégünk a kapor, ami túl azon, hogy jellegzetes ízt kölcsönöz ételeinknek, rendkívül egészséges is!
A kapor régóta ismert és használt gyógy-és fűszernövényünk. Hívják fűszerkapornak, uborkafűnek, kertiköménynek is, de legismertebb és legelterjedtebb neve a kapor. Nem kis távolságot tett meg az idők során, míg hazánkba eljutott, egyesek szerint ugyanis eredetileg a Földközi-tenger vidékén volt őshonos, míg más források közel-keleti eredetről beszélnek. Sok más élelmiszerhez hasonlóan valószínűleg a római katonák révén került Európába. A mi földrészünkön az ókorban terjedt el, már akkor ismerték és erőszeretettel fogyasztották az emberek, fűszernövényként és gyógynövényként pedig manapság is igen népszerű.
Az ókorban az egyik leggyakrabban használt gyógynövény volt, általános fejfájást és gyomorpanaszokat gyógyítottak vele. Teáját alkalmazni lehet vízhajtóként és emésztési zavarok kezelésére. Antibakteriális hatása a fokhagymához hasonlóan erős, ezért ha gyomor vagy bélpanaszok terhelik az embert, érdemes a kaprot hívni segítségül. Cukorbetegeknek ajánlják mindennapos fogyasztását, mert képes csökkenteni a vércukorszintet, de természetesen egy komoly cukorbetegség nem kezelhető kizárólag kaporfogyasztással. Kipróbálni mindenképpen érdemes, hiszen egy jó kapros-túrós lepénynek senki sem tud ellenállni. Hátha beválik!
Most pedig nézzük azt a kapros ételt, amit feltétlenül ismernie kell minden háziasszonynak! A kapormártás, ami nagyszerű kiegészítője sülteknek, salátáknak, rántott ételeknek, de akár egy egyszerű főtt burgonyával és főtt tojással is teljes értékű vacsora válhat belőle. Nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető, igazi 15 perces étel. Egy csokor kaprot mossunk meg alaposan, majd vágjuk apró darabokra. 5 dkg vajat olvasszunk fel, 3 evőkanál lisztet pirítsunk meg rajta. Dobjuk rá a kaprot, pirítsuk néhány percig az egészet. 4 dl vízben oldjunk fel egy zöldségleves kockát, és lassan, fokozatosan öntsük a kapros lisztre. Keverjük simára, majd ízesítsük sóval és borssal. Aki édesen szereti, az só helyett cukrot tegyen bele. Végezetül adjunk hozzá 2 dl főzőtejszínt, és állandó kevergetés mellett forraljuk össze.
Ha szereti a kapormártást, de most épp nincs ideje elkészteni, az Interfood jó szívvel ajánlja a roston sült pulykamellet, sült gombával és kapormártással. Próbálja ki, garantáltan nem fog csalódni!

Ez is érdekelheti

liba comb a tányéron

Éljen a Márton-napi libasült!

Márton napját úgy ünnepeljük, ahogy azt a magyar hagyományok megkövetelik – nagy családi ebédekkel, sok beszélgetéssel és jó borral. Aminek feltétlenül muszáj ilyenkor az asztalra kerülnie, az az igazi libasült és a párolt lilakáposzta. De vajon mi a titka a tökéletes libasültnek, és egyáltalán miért kell ilyenkor libát fogyasztani? Tartson velünk, ha Önt is régóta…