Blog

Szűrők
Mire jó a leves?

Mire jó a leves?

Ha a gyerekek körében felmérést készítenénk, hogy mit utálnak a legjobban, a listán szinte biztosan helyet kapna a délutáni alvás és a leves. A levessel kapcsolatban sok gyereknek kell megélnie azt, hogy már azzal jóllakik, és utána nem jut hely a másodiknak, hiába készült éppen a kedvence. Érthető tehát a tiltakozásuk, annál is inkább, mert a gyerekek ösztönösen több folyadékot fogyasztanak nap közben, így az ő szervezetük általában kevésbé kívánja a sok vizet tartalmazó leveseket. Nem így a felnőttek, akik közül sokan súlyos folyadékhiányban szenvednek anélkül, hogy észrevennék. Eheti blogcikkünkben utánajárunk, miért érdemes rendszeresen fogyasztani leveseket.

– A magyar konyha ősi étele a leves. Kevés és egyszerű hozzávalóból is finom étel készíthető, szinte bármi felhasználható, amit otthon találunk, kis pénzből nagy mennyiség készíthető. Azért ez jól hangzik, ugye?

– Felmelegít és beindítja a gyomor működését. A téli hidegek idején nagy szükségünk van arra, hogy ne csak a ruházatunkkal és a szoba levegőjének hőmérsékletével melegedjünk, hanem testünket belülről is átmelegítsük. Erre nagyszerű megoldás egy forró tea, egy finom kávé vagy éppen a kedvenc levesünk. A levest azért szokták előételként tálalni, mert a meleg folyadék beindítja emésztésünket, és segítségével utána könnyebben emésztődnek a nehezebb ételek is.

– A levesek kevesebb kalóriát tartalmaznak, és a sok folyadék kissé eltelíti a gyomrot, ami sokat segíthet egy fogyókúrában, vagy ha tudatosan szeretnénk étkezni. Ha fogyasztunk előételt, utána jó eséllyel kevesebbet fogunk a főételből a tányérunkra szedni, amiért később még hálásak lehetünk önmagunknak.

– Segít a napi ajánlott folyadékmennyiség fedezésében. Bizony kis hazánk sem jeleskedik az eleget ivásban, különösen kevés az egy főre jutó egészséges tiszta víz fogyasztásának mennyisége. A folyadékhiány számtalan súlyos következménnyel jár, ezért nem szabad figyelmen kívül hagynunk a napi folyadékbevitel fontosságát! Testünknek napi 2-2,5 liter folyadékra lenne szüksége, amihez pont ideális egy délben elfogyasztott leves.

Az Interfood étlapján szerepel számtalan leves, a tartalmas, laktató, szinte egytálételnek is nevezhetőktől kezdve a hígabb, fogyókúrába is remekül illeszkedőkig. Önnek melyik a kedvence? Ne szalassza el a lehetőséget, válasszon egyet, rendelje meg, és mi házhoz visszük!

Ez is érdekelheti

Hogyan tegyük játékossá az étkezést?

Hogyan tegyük játékossá az étkezést?

Néha azért van szükség a szülői praktikákra, mert a gyerkőc „rossz evő”: nem azt, nem annyit, nem úgy, nem akkor eszik, amit, amennyit, ahogy és amikor a szülő azt helyesnek és kielégítőnek tartaná. Olykor kellene néhány jó ötlet, hogy az étkezések ne forduljanak rutinba, máskor arra törekszik a szülő, hogy az étkezések egyben arra is…