Blog

Szűrők
Újházy tyúkhúsleves

Újházy tyúkhúsleves

Vannak legendás ételeink, melyek története kacskaringós utat járt be, és amelyek igazi hungarikummá váltak az idők során. Ilyen az Újházy tyúkhúsleves is. Nincs olyan magára valamit adó magyar étterem, ahol ne szolgálnák fel ezt a gazdag és ízletes levest, és nincs olyan magyar ember, aki visszautasítaná ezt a méltán kedvelt fogást, ami még az ország kedvenc ételei között is előkelő helyen szerepel. A története bővelkedik romantikában és fantáziadús elemekben, no meg persze szerelmes kakasokban.

Adott egy nagy tehetségű, országszerte elismert lelkes színész, aki életét szenvedélyesen éli és a művészet mellett a gasztronómia szerelmese – Újházy Ede. Nem elégszik meg a színészettel, ki szeretné magát próbálni főzőkanállal a kezében is, ezért nyit egy kocsmát, ahol ebédet is szolgálnak fel. Debrecenig szalad, hogy megtalálja a megfelelő kakast, aminek öregnek, sokat megéltnek kell lennie, izmaiban őriznie kell kalandos szerelmeit és életének egész hevességét. Nem elég a húsa, minden porcikája kell, úgy lesz az igazi a színművész által megálmodott leves, amit nem csak egyszerű levesnek szán, hanem igazi szerelmi bájitalnak, afrodiziákumnak. Kell még bele rengeteg friss zöldség, főként zeller és sárgarépa, zöldborsó, petrezselyemgyökér, karalábé, vöröshagyma, csiperkegomba, kelbimbó, fokhagyma, zöldpaprika, paradicsom és petrezselyemzöld. Tehát szinte mindenféle zöldség, amit csak el lehet képzelni egy húslevesbe. És kellenek persze fűszerek, nem csak só és bors, hanem gyömbér is, és persze a szabadon nevelt tyúkok tojásából gyúrt házi tészta.
A kakast addig kell főzni, amíg húsa leválik a csontról, hogy biztosan belefőjön nem csak testének minden porcikája, de szelleme is. A végeredmény pedig egy olyan gazdag és ízletes leves, amely után már nem is kér másodikat az ember, nincsen rá ideje, hiszen rögtön útnak kell indulnia, hogy megkeresse élete párját és hódoljon a szerelem isteneinek.
1932-ben a Magyar Hírlapban a fentiektől kissé eltérő történet jelent meg, amely szerint Újházy Ede egyszer főszakácsának elmesélte, hogy ő a gazdag leveseket kedveli, melyekben sok a tyúkhús, a zöldségek és a tészta. A figyelmes főszakács másnapra meglepte az elmondottak alapján készített különleges levessel, így született meg az első Újházy tyúkhúsleves, ami azóta is hódít.

Önnek melyik történet tetszett jobban? Az Interfood ételfutár ha szerelmes kakasok bűbáját nem is, de minőségi, friss alapanyagokat és garantált minőséget ígér kedves megrendelőinek. Kóstolja meg a mi Újházy tyúkhúslevesünket, amit futáraink örömmel szállítanak házhoz. Ígérjük, hogy nem fog csalódni benne!

Ez is érdekelheti

vadas-marha

Vadas marha: marha jó – bármikor

Tudta, hogy Erdélyben a száraz mézeskalácsot is belereszelték a vadas mártásba? Sőt, az ő közvetítésükkel aztán ezzel az elkészítési móddal került az angol és a zsidó konyha ételei közé is? Igen-igen, a vadas mártás még bárki számára rejthet meglepetéseket… A vadas klasszikus, mégis, ha úgy tetszik, egyszerű fogás a magyar asztalokon, amit, be kell ismerni,…