Blog

Szűrők

Legelőször is: NE. Másodszor: semmiképp. Harmadszor: mi az a karcsúság? Nem biztos, hogy egy természetéből adódóan 163 centisnek született, dús idomú hölgynek ugyanazt kell hogy jelentse a karcsúság, mint egy 178 cm magas, sportos testalkatúnak, vagy hogy ez a szó ugyanazzal a tartalommal nyer értelmet, ha valaki 21 éves fiatal lány, illetve ha 37 éves…

Lackfi Jánosnak van egy verse a sóskáról. Érdemes elolvasni, mert hűen tükrözi azt a meglehetősen gyakori álláspontot, mely szerint a sóska és a belőle készült ételek mind alkalmatlanok a fogyasztásra, és már a rájuk gondolástól is világgá kell menni… Hogy a legerősebb versszakait idézzük a műnek: „Egészséges, na tessék,/a sóska, a sóska!/Hányni talán egészség/asztalra, padlóra?/Aki…

Nevezhetjük csuszpájznak vagy ázaléknak. Nincs zöldség, fű vagy gyümölcs, amiből ne készülhetne. Úgy járja, hogy hétköznapokon hígabban, hús nélkül, ünnepnapokon hússal, gazdagabbra főzve tálaljuk. Az étel, amit és ahogy csak mi magyarok eszünk: a főzelék. Rántással, lisztszórással vagy tejfölös habarással főzött, rövid levű zöldségétel. Már a XVI. század óta jellemző nálunk, még ha igazi népszerűségre…

Előző két blogcikkünkben arról volt szó, miért ne bízzon a nagyokat ígérő, egyoldalú diétákban, és miért ne reméljen tartós sikert a koplalástól, ha fogyni, karcsúsodni vágyik. Kimeríteni a témát természetesen nem tudjuk (és nem is tisztünk), de hadd álljon itt még néhány tanács ahhoz, hogy ön valóban sikeresen változhasson! A világháló tele van azokkal a…

Különös fogás a magyar asztalokon a meggyleves. Számunkra tulajdonképpen hétköznapi, ismerjük, szeretjük gyerekkorunk óta, vitatkozunk, hogy melegen élvezhetőbb-e vagy mindenképpen behűtendő, és kísérletezgetünk, milyen idénygyümölccsel egészítsük ki, megbolondítsuk-e alkohollal, készítsük-e valamilyen növényi tejjel a tehéntej helyett… A hozzánk látogató külföldiek azonban úgy néznek a mi meggylevesünkre, mint a földön kívüli, idegen civilizáció tagjára: édes-krémes, rózsaszínű…

tavaszi-rizotto

Sokszor, sok helyen elmondták már: a világ legsikeresebb, legtöbb nemzet asztalára adaptált konyha az olaszoké. Van egyáltalán sarka ennek a földgolyónak, ahol ne lehetne pizzát kapni? Ahol ne vehetnénk spagettit? Van ember, akinek ne ragyogna fel a tekintete, ha azt hallja: tiramisu…? Ráadásul ez a csak a jéghegy csúcsa! Ahogyan a nagy kiterjedésű országok gasztronómiája…

Mivel fizethet?