Blog

Szűrők

Éljenek a főzelékek! Éljen a sárgaborsó-főzelék!

Nevezhetjük csuszpájznak vagy ázaléknak. Nincs zöldség, fű vagy gyümölcs, amiből ne készülhetne. Úgy járja, hogy hétköznapokon hígabban, hús nélkül, ünnepnapokon hússal, gazdagabbra főzve tálaljuk. Az étel, amit és ahogy csak mi magyarok eszünk: a főzelék. Rántással, lisztszórással vagy tejfölös habarással főzött, rövid levű zöldségétel. Már a XVI. század óta jellemző nálunk, még ha igazi népszerűségre csak a XIX. században tett is szert. Ki szereti, rossz ember nem lehet! Annál inkább bölcs!

Mert a főzelékek remek kiegészítői a húsoknak, könnyen emészthetőek, és változatos fűszerezésüknek köszönhetően akár minden napra más-más ízélménnyel szolgálhatnak. Mára, hál’ Istennek, a főzelékek túlnőttek rossz hírükön. A Kádár-korszak túl zsíros, túl lisztes, kevés zöldséget látott üzemi főzelékeit elsöpörte az idő, a minőségre való törekvés, és az, hogy idehaza újra felfedeztük ezt a magyar specialitást. A hozzáértéssel készített főzelék sosem lehet csirizes, zsíros vagy ízetlen. Minden évszakban, minden alkalommal helye van egy kellemes ételsorban. Az igazán jó szakács vagy háziasszony egyik ismertetője éppen az, tud-e jó főzeléket főzni.

Régebben tavasztól őszig a zöldfőzelékeké volt a főszerep – kevéssé karakteres feltétekkel, télen pedig a hüvelyesek, a káposztafélék regnáltak – fajsúlyosabb kiegészítőkkel. Mára ez a felosztás idejétmúlttá vált, hiszen az alapanyagok (akár fagyasztott formában) az év bármelyik szakaszában elérhetőek. A sárgaborsó például bármikor remek választás lehet, ha táplálót, egészségeset, finomat szeretne rendelni. Nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy az Interfood egyik legjobb étele a sárgaborsó-főzelék. Kellemes, enyhén füstös íze és selymes állaga kedvence lehet felnőttnek és gyereknek egyaránt. Eteti magát, a jókora adag ellenére is némi csalódottság marad az utolsó falatnál, hogy elfogyott…

És hogy az ízén túl mi szól a sárgaborsó mint főzelék-alapanyag mellett? Sorolni is sok: remek fehérjeforrás, a vegetáriánus étrend nélkülözhetetlen alkotója; gazdag szénhidrátokban és rostban, de szegény zsírban; ideális a felszívódása és emésztéssegítő. Megelőzi a vesebetegséget, éles fegyver a mell- és prosztatarák elleni küzdelemben; van benne kálium, kalcium, vas, cink, foszfor, folsav- és B-vitamin-forrás. Feltölt a tavaszi fáradtság idején, nyáron, ha kicsit tartalmasabbra vágyunk is, elég hozzá egy virsli, és télen felmelegít némi füstölt csülökkel.

A mi főzelékeink legfeljebb nevükben emlékeztetnek angol, német, francia rokonaikra. A magyar konyha sajátos és különleges alkotói. Becsüljük, szeressük, együk őket!

Ez is érdekelheti

tojások

Amit a tojásról tudni érdemes

A tojás az alapvető élelmiszereink egyike. Azt régóta tudjuk, hogy rendkívül magas a fehérjetartalma, és emiatt nagyon egészséges, rendszeres fogyasztása ajánlott – ez utóbbi nem nehéz feladat, hiszen minden második étel hozzávalói között ott szerepel a tojás, és hazánkban is népszerűek a tojásételek. Ennek ellenére érhetnek még bennünket meglepetések a tojással kapcsolatban, ezeket gyűjtötte össze…