Blog

Szűrők

Brownie, egy csupa csokis süti

A brownie egy meglehetősen tömény, kívül fényes, belül szaftos, csokoládé alapú sütemény, mely az elmúlt évtizedek során az egyik legnépszerűbb desszertté vált a világon. A legtöbb étterem étlapján jelen van, rengeteg édesanya süti otthon, mert a család nagy kedvence, és szinte végtelen számú variációban létezik. Az alaprecept a legtöbb helyen hasonló, ám az, hogy utána ki hogyan gondolja tovább, a fakanalat tartó cukrászmesterre van bízva, hiszen kerülhet bele az asztalt gyümölcstől kezdve a magvakon át a friss gyümölcsig szinte bármi. Az Interfood e heti cikkének főszereplője a brownie!

1800-as évek, Amerika

A brownie eredete az 1800-as évek Amerikájába vezethető vissza, ahol egy cukrász véletlenül elrontotta egy csokoládétorta receptjét. Ahelyett, hogy egy könnyű, habos tortát kapott volna, sűrű, csokoládés keveréket alkotott, melyet aztán nagy merészen mégis megsütött. Az eredményt látva még azt is megkockáztatta, hogy talán másoknak is tetszene, így megkínálta a cukrásztársakat, akik azonnal el is kérték a receptjét. A brownie attól fogva romatempóban hódította meg a világot, mára mindenhol ismerik és szeretik.

A klasszikus brownie

A hagyományos brownie étcsokoládéból készül és jó sok vajból. Mindkettőt vízgőz felett kell felolvasztani, majd kihűteni, ez adja a sütemény nedvességét és töménységét. Kerül bele még cukor, tojás, liszt és persze jó minőségű, cukrozatlan kakaópor, amitől igazán csokis lesz az eredmény. A klasszikus recept szerint kell bele némi durvára tört törökmogyoró is, attól lesz igazán izgalmas a desszert.

Brownie változatok

A klasszikus receptet számtalan módon fel lehet turbózni. Adhatunk a tésztához diót, mandulát vagy pekándiót, de nagyon jól illik bele a gyümölcs, mint a körte, eper, áfonya, banán, málna, meggy, füge vagy cseresznye is. Tálalhatjuk tejszínhabbal, vanília fagylalttal, vagy vanília- esetleg karamellöntettel, de egy adag friss gyümölcs kíséretében is szervírozhatjuk. Szerencsére már az ételérzékenységben szenvedők számára is elérhető olyan recept, ami mellőzi a problémás hozzávalókat.

A brownie tehát egy igazán sokoldalú desszert, amit mindenki úgy készíthet el, ahogyan a család azt a legjobban szereti. Ha desszert ezzel megvan, de az egész hetes menütervezés már keményebb dió, tegyen egy próbát az Interfooddal! Finom meleg étel minden napra, így senki sem marad éhen, és a nyári kánikulában főzést is megúszhatja. Futáraink minden hétköznap házhoz szállítják a megrendelt ebédet!

Ez is érdekelheti

Éljenek a főzelékek! Éljen a sárgaborsó-főzelék!

Nevezhetjük csuszpájznak vagy ázaléknak. Nincs zöldség, fű vagy gyümölcs, amiből ne készülhetne. Úgy járja, hogy hétköznapokon hígabban, hús nélkül, ünnepnapokon hússal, gazdagabbra főzve tálaljuk. Az étel, amit és ahogy csak mi magyarok eszünk: a főzelék. Rántással, lisztszórással vagy tejfölös habarással főzött, rövid levű zöldségétel. Már a XVI. század óta jellemző nálunk, még ha igazi népszerűségre…