Blog

Szűrők

Tiramisu a napfényes Olaszországból

A tiramisu a világ legkedveltebb édességeinek egyike, igazi desszertkülönlegesség, amiért a világ minden pontján rajonganak. Ez a krémes, kávés, babapiskótás finomság gyorsan belopja magát az ember szívébe, aztán örökre ott is marad. Olaszországból ered, a Veneto régióban található Treviso városából, és már évtizedek óta gyűjti maga köré a rajongókat. Az Interfood e heti főszereplője a tiramisu, tartson velünk, utazzunk együtt a napfényes Olaszországba, és tudjunk meg többet sokak kedvenc édességéről!

Egy megcáfolt legenda

A desszert eredete régóta vitatott, de a kutatások szerint az 1960-as évek végén keletkezett. Sokáig keringett egy legenda arról, hogy III. Cosimo de’ Medici nagyherceg számára készítették először a 17. században, de később ezt megcáfolták, mondván, hogy vannak ugyan egyezések, de a pontos összetevők mégsem azonosak. És mint azt tudjuk jól, egy recept esetében egyetlen alapanyag felcserélése is teljesen mást eredményhez vezet, ezért hát a tiramisu sem készülhetett akárhogyan.

Az első és eredeti

A ma ismert és olyannyira szeretett változat egy olaszországi Le Beccherie nevű étteremben készült, és nagyon hamar népszerűvé vált a helyiek körében. Az eredeti recept, majd annak különféle változatai elterjedtek egész Olaszországban, aztán Amerikában, végül az egész világon. A hagyományos tiramisu csakis espresso kávéval készülhet, de ma már sok helyen találkozhatunk gyerekbarát megoldással is, amelyben a kávé helyett koffeinmentes folyadékba mártogatják a babapiskótát.

Titkos összetevő

Az espresso, a babapiskóta, a mascarpone, a tojássárgája, a kakaópor mindenki számára ismert, de az eredeti leírás szerint kell még hozzá valami, amitől igazán különleges lesz a tiramisu íze. Ez pedig a brandy, amit a kávéhoz adnak, és azzal együtt forralják fel, mielőtt a babapiskótát belemártanák. Ettől a piskóta íze még jellegzetesebb, intenzívebb lesz, és az eredmény garantáltan felpörgeti azt, aki megkóstolja.

Megkívánta? Irány a cukrászda, de aki szeret otthon főzni-sütni, az maga is nekiláthat, hiszen elkészítése nem bonyolult. Az Interfoodtól pedig finom meleg ebédet rendelhet házhoz, így a főzésre nem kell annyi időt szánnia. Keresse weboldalunkon folyamatosan megújuló menünket, változatos ételkínálatunkban mindenki megtalálja kedvenceit, futáraink pedig Budapest egész területén házhoz szállítják a megrendelt fogásokat!

Ez is érdekelheti

A carbonara spagetti

A carbonara spagetti

Mit köszönhetünk az olaszoknak? A farmernadrágot, az újságot, a jacuzzit, a rádiót, az elemeket, a zongorát, a zsírleszívást, a pizzát, a hőmérőt, és persze az általunk is imádott tésztákat, melyek közül kiemelkedik a carbonara spagetti – az Interfood megrendelőinek egyik kedvence. Nézzük, hogyan készül az igazi és hamisítatlan carbonara! Mi, magyarok rengeteg féle carbonarát ismerünk….