Blog

Szűrők

Mindent az eperről

Nincs is talán jobban várt tavaszi gyümölcs az epernél, ami egyes felmérések szerint a világ legkedveltebb gyümölcse, és a kedvenc ízeink listáján is az elsők között szerepel. Rengetegen rajonganak érte, a kisgyermekek kedvence, nélküle elképzelhetetlen a gyümölcstorta, a gyümölcsrizs, a gyümölcssaláta. Ennek ellenére mégis megosztó gyümölcs, no, nem azért, mert olyan sokan nem szeretik, hanem mert az „eper vagy szamóca” kérdésen még a legjobb barátok is képesek összevitatkozni. Az Interfood úgy véli, hogy ebben a kérdésben lehetetlen igazságot tenni, de szerencsére nem is szükséges. Lássuk inkább, hogy mit érdemes tudni az eperről!

Egy jól alkalmazkodó gyümölcs

Az eper nem csak azért tudott világszerte elterjedni, mert annyira finom, hanem azért is, mert nagy alkalmazkodóképessége révén többféle éghajlat is megfelelő számára. Hazánk klímája kiváló az epertermesztéshez, és aki ügyesen gondozza, azt nagyon sok finom édes gyümölccsel hálálja meg. Igen vízigényes növény, ezért a hazai, kevésbé csapadékos időjárás mellett rendszeres öntözést igényel. A napsütést kedveli és igényli, akkor lesz zamatos, ha kellő mennyiségű napfényt kap. Magas szerves anyagú talajban érzi a legjobban magát, ősszel kiválóan szaporítható.

Termesztése

Népszerűsége miatt nem csak a világ számos pontján, hanem Magyarországon is jó néhány hazai területen folyik epertermesztés. 2021-ben a világon leszüretelt összes eper mennyisége meghaladta a 14 millió tonnát. A hazai legnagyobb epertermő vidék Somogy megyében található, ahol sok család foglalkozik epertermesztéssel. De termesztik még az Alföldön és más vidékeken is.

Frissen a legjobb

Az epret igen széles körben felhasználják, természetesen leginkább frissen ajánlott fogyasztani, hiszen tele van vitaminnal és ásványi anyaggal, ami így tud a leginkább az emberi szervezetben hasznosulni. Jelentős a konzervipari és hűtőipari felhasználása is, nagy mennyiségben készül belőle lekvár, üdítő és szinte minden. Alig találni olyan édességet, aminek ne volna eperízű változata. A nyár nem telhet el eperszörp, epres limonádé, eperleves és eperbor nélkül, igazi üde, friss ízével a meleg hónapok nélkülözhetetlen szereplője.

Ön is igazi eperrajongó? Akkor irány a piac, már kapható az idei termés, sok más friss tavaszi finomság mellett. És hogy az ebéddel se maradjon el, rendeljen házhoz finom meleg ételt az Interfoodtól, így terített asztal várhatja haza a családot! Futárainkra minden hétköznap számíthat, így csak néhány kattintás, és kész az ebéd!

Ez is érdekelheti

kilugozva

Kilúgozva

Alacsony az energiaszintje? Plusz kilókkal küzd, nehéz az emésztése, betegségektől szenved? Elsavasodott szervezete! Lúgosítson! Robert Young A pH csoda című könyve rövid időn belül világszerte bestseller lett. A szerző azt ígéri az olvasónak, hogy testét egyszerű csodaszerekkel megtisztíthatja, betegségeiből kigyógyulhat, és még le is fogyhat, csupán annyit kell tennie, hogy lúgosítja szervezetét. Olyan ételeket és…