Blog

Szűrők

Petrezselyem, a csodanövény

A petrezselyem hazánkban a legszélesebb körben használt friss fűszernövény, gyakori összetevője a hagyományos magyar recepteknek. Ahogyan az olaszok az oregánót, mi, magyarok a frissen aprított petrezselymet tesszük mindenféle ételbe, legyen szó levesről, főzelékről, tésztáról vagy éppen salátáról. Szeretjük friss, üde ízét, és azt, hogy akár saját kis konyhakertünkben is tudjuk termeszteni, sőt, akár még balkonládában is jól érzi magát, ha éppen híján vagyunk a kertnek. Az Interfood e heti cikkéből kiderül, hogy miért érdemes gyakran friss petrezselyemlevelet fogyasztani, és milyen sokféle gyógyhatással rendelkezik.

Petrezselyemfélék

A petrezselyem a zellerfélék családjába tartozó növénynemzetség, amelynek gyökerét leveszöldségként fogyasztjuk, levele pedig nem csak fűszernövényként, de gyógynövényként is alkalmazható. Többféle petrezselyem létezik, de két fő altípusra szokták őket bontani: az egyik a gyökérpetrezselyem, amit kifejezetten a karógyökeréért termesztenek, ez a magyar levesek egyik legfontosabb összetevője. A másik csoportot alkotja a levélpetrezselyem, aminek gyökere kicsi, ám levélzete kiterjedt, ide sorolható a metélőpetrezselyem is.

Hasznos anyagokkal van tele

Ezek az apró kis zöld levélkék nem csak ízükkel dobják fel az ételeket, hanem számos hasznos anyaggal segítik az emberi szervezet egészséges működését. Erős vízhajtó hatással rendlelkeznek, a tisztítókúrák fontos hatóanyagai. A levélben található illóolajban flavonoidok és C-vitamin is található. Sok benne a K-vitamin, ami a csontrendszer nélkülözhetetlen vitaminja, és magas vastartalommal bír. Frissen fogyasztva a legjobb, hiszen a hőkezeléssel számos értékes íz- és hatóanyagát elveszít.

Néhány hasznos tudnivaló

A petrezselymet mindenki jól ismeri, ám vannak kevésbé ismert tulajdonságai is, amikről jó, ha tudunk. A növény szára is ehető, és sokkal több ízanyag található benne, mint a levélben. Levele tisztítja a légutakat, és semlegesíti a fokhagymaszagot, ezért evés után érdemes egy kis darabkát elrágcsálni belőle.

Egy jó húsleves elképzelhetetlen nélküle, de számos más ételbe is rendszeresen használjuk az Interfoodnál a tavasz korai hírnökét, a petrezselymet. Ha a tavaszi teendők Önt is utolérték, és szívesebben töltené az idejét kint a napon vagy a kertben, tegyen egy próbát az Interfooddal! Rendeljen házhoz finom meleg ételt, így kevesebb időt kell a konyhában töltenie!

Ez is érdekelheti

Szegedi halászlé. Még egyszer: szegedi

Galeotto Marzio Janus Pannonius legjobb barátja, és évekig Mátyás király reneszánsz udvarában élő nagy műveltségű humanista tudós volt. Származására nézve olasz férfiú. A krónikák feljegyzése szerint hozzá köthető az a híres mondat, mely szerint „a Tiszának kétharmada víz, egyharmada hal”. A XV. században járunk. Sok-sok évvel a tiszai ciánszennyezés előtt… A fenti mondat és a…