Blog

Szűrők

Limonádé – a titkos összetevő

Ahogy melegszik az idő, úgy kívánjuk meg egyre jobban a szabadlevegőn tartózkodást, a kerti sütögetést és persze a hűsítő italokat. Minden idők legnagyobb nyári kedvence a jeges limonádé, ez az egyszerű, de nagyszerű ital, ami annyiféle változatban létezik. Lehet epres, málnás, rebarbarás, de akár gránátalmás, barackos vagy éppen dinnyés is, egy a lényeg, hogy jó citromos legyen. De mitől annyira finom az igazán jól elkészített limonádé? Egy olyan trükktől, ami elsőre talán furcsán hangozhat annak, aki még nem próbálta. Hogy mi ez? Erről szól az Interfood e heti cikke!

Régen minden jobb volt
Kivéve a limonádé. Ha ennek a népszerű italnak a története után kutatunk, egészen megdöbbentő dolgokra bukkanhatunk. A feljegyzések szerint az első limonádét az arabok készítették valamikor a 12. század környékén. Tettek az italba jó adag gyógynövényt és fűszert, az így kapott keveréket pedig értékes gyógyitalként tartották számon. A 19. században aztán olyan ma már bizarrnak ható összetevők is belekerültek, mint a borjúlábból készült zselé vagy éppen a nyers tojás. Elmondhatjuk hát, hogy a limonádénak határozottan jót tett idő múlása, ma már ilyen furcsa összetevőktől szerencsére mentes az ital, esetleg némi szörp vagy friss gyümölcs gazdagítja.

Egy titkos összetevő
A citrom magától értetődik, na de milyen citrom? Pirított citrom, bizony ám! A legjobb, ha biocitromot használunk, ez ugyanis nem tartalmaz az emberi szervezetre káros anyagokat, vegyszereket. A mosás és a szeletelés után pedig irány a sütő! Magas hőfokon 15-20 perc alatt el is készülnek a pirított citromkarikák. A hő hatására a héjból kiáramló olajok megpirulnak, amitől enyhén füstös aromát kap a gyümölcs. Ezután kihűtjük a citromkarikákat, majd kifacsarjuk őket, az így kapott citromlevet pedig leszűrjük. Az átszűrt citromlé mehet is a limonádéba.

A többit már tudjuk
Ezután már semmi meglepetés nincs, következik a cukor és a víz, a jégkocka, a mentalevél. Díszítéshez használhatunk egy-két pirított citromkarikát, de akár frisset is tehetünk az italunkba. A lényeg már úgyis benne van, az enyhén füstös, citrusos aroma.

A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás fontos eleme az egészséges életmódnak, ahogyan a kiegyensúlyozott étkezés is. Jól enni, finom meleg ebédet az asztalra varázsolni azonban nem könnyű feladat, bizonyos időszakokban pedig nagy teher lehet. Ezt a terhet segít enyhíteni az Interfood ételfutár – ebéd házhoz szállítás minden hétköznap!

Ez is érdekelheti

interfood ha unja a megszokott köreteket

Ha unja a megszokott köreteket

A nyári napsugár érlelte zamatos gyümölcsökben és friss zöldségekben gazdag időszak után beköszöntött az ősz, újra itt az iskola, a dolgos hétköznapok. Főhet az édesanyák feje, hogy mit készítsenek családjuknak, minden napra olyat, amit szívesen megesz mindenki, ami fedezi a napi energiaszükséglet nagy részét, és amit még nem unnak szeretteik. Szerencsére napjainkban kismillió recept kering…