Blog

Szűrők

Koplalással a karcsúságért?

Legelőször is: NE. Másodszor: semmiképp. Harmadszor: mi az a karcsúság? Nem biztos, hogy egy természetéből adódóan 163 centisnek született, dús idomú hölgynek ugyanazt kell hogy jelentse a karcsúság, mint egy 178 cm magas, sportos testalkatúnak, vagy hogy ez a szó ugyanazzal a tartalommal nyer értelmet, ha valaki 21 éves fiatal lány, illetve ha 37 éves édesanya… És akkor a férfiakról még nem is beszéltünk… A mindent behálózó testkultuszra ideje lenne végre úgy nézni, ha már mindenképpen a testet helyezzük a középpontba, hogy a test nem azért fontos, hogy megfeleljen valami (egyébként időről időre változó) mások által diktált ideálnak, hanem azért, hogy benne és vele egészségesen, örömmel és a terheket elbíróan élhessünk. Mindenki a maga adottságai, életkörülményei, kora és igényei szerint.

És ez semmiképpen nem jelentheti az elhízás igenlését. Nem, az egészséges test nem lehet elhízott sem kívül, sem belül. Sajnos sokan szembesülnek azzal, hogy életminőségük sínyli meg a felszedett plusz kilókat. Ilyenkor aztán kétségbeesetten fognak bele a koplalásba, és igyekeznek megszabadulni a felhalmozódott zsírtól… Fogyókúra, koplalás, éhezés. Nem átgondolt, nem hosszú távra szóló megoldások. A koplaló kétféle módon is árt a szervezetének, miközben fogát csikorgatva rágja a búzafüvet: 1. majdnem biztos, hogy végül hízni fog és 2. sejtszinten vonja meg a megfelelő működéhez szükséges tápanyagokat a szervezetétől.

Lássuk dióhéjban mindkettő folyamatot!
A koplalás során a szervezet éhező üzemmódra kapcsol, mert veszélyben érzi magát, lelassítja anyagcseréjét, és minden energiájával a létfontosságú szervek (szív, agy stb.) működtetésére figyel, olyannyira, hogy a zsírraktárak felhasználása után az izmokat is bontani kezdi. Az éhezés befejeztével pedig, készülve a szűkösebb időkre, újra rohamtempóban kezd a raktározásba – a tapasztalat szerint még több zsírt halmozva fel, mint ahonnan a fogyókúrázó indult… Jojó, csak nem a jó(jó)pofa gyerekjáték…

Jól hangozhat, hogy csak néhány élelmiszercsoportot kell kiiktatni az étrendből, és voilà, máris kész a hőn áhított karcsúság. És mi történik eközben a sejtjeinkben? Ha megvonjuk a szénhidrátokat, drasztikusan csökkenhet a szervezet energiaszintje, és hiányosan szívódik fel a B-vitamin, a gabonák kiiktatásával vashiány alakul ki, és előidézzük a belek rossz működését is. Ha a testünk nem jut elegendő zsírhoz, valamennyi zsírban oldódó vitamin (A, D, E, K) beépülését veszélyeztetjük. A tejtermékek elhagyásával a legnagyobb és legjobb kalciumforrástól zárjuk el a szervezetünket, és idegi funkciókat is sérthetünk – hogy csak a leggyakoribbakat említsük!

A fentiek valóban csak nagyon röviden jelzik, mi is a probléma a koplalással, az egyoldalú diétákkal. Ne hallgasson se a magazinok, se a véleménydiktátorok ötleteire! Táplálkozzon változatosan, szélsőségektől mentesen, és mindenképpen mértéktartóan! Ha fogyni szeretne, konzultáljon dietetikus szakemberrel, és állítson fel hosszú távon is betartható szabályokat, igazítsa ehhez étrendjét!

Ez is érdekelheti

Citromos málnakrémleves

Boldogasszony csipkéje. A Magyarországon őshonos növény szinte minden nagymama kertjében megtalálható, és szinte mindenkinek van egy-egy gyermekkori emléke róla. Kinek kedves ez az emlék, mert boldogan szedegette az apró piros gyümölcsöt a terebélyes bokorról, kinek kellemetlen, mert összeszurkálták a növény apró tüskéi, esetleg bekapott vele együtt egy ott sunnyogó kisebb bogarat. Erdei sétáink alkalmával nyáron…