Blog

Szűrők
laktozerzekenyseg2

…vagy pont az ellenkező irányba, mert úgysem ehetünk a tejből. Meg a sajtból, túróból, joghurtból, vajból, tejszínből, az ezernyi tejből készített termékből. Sajnos, ez a helyzet, ha valakinek a teste nincs jóban a tejjel. Ha tej fogyasztása után kisebb vagy rövidebb idővel rendszeresen csalánkiütést tapasztalunk, angioödéma lép fel, ekcémás tünetek jelentkeznek, ha hasi fájdalmat, puffadást,…

Ma már talán nem is ülhetünk le közös asztalhoz úgy enni, hogy a társaság egyik tagja ne jelezné, allergiás erre vagy arra, nem fogyaszt(hat) ebből vagy abból az élelmiszerből. Az efféle igények adódhatnak abból, hogy valaki valamilyen speciális, fogyókúrára irányuló diétát tart, vagy abból, hogy olyan betegséggel küzd az illető, amely nem enged meg bármilyen…

Fogyj! Méregteleníts! Érd el a bikinialakot (vajon mit is jelent ez valójában?)! Szabadulj meg az ünnepek után felszedett kilóktól! Böjtölj a testi/lelki tisztaságért! Íme az 1, 3, 5 napos, 1 hetes, 1 hónapos csodamódszer! Szlogenek és felszólítások tavasszal, nyáron, ősszel, télen, és tavasszal… Egész évben. A sok tanács, praktika, tudományos és áltudományos megállapítás között nehéz…

Ha egy könnyű, nyárias ebéd (vacsora) kell, ha fókuszban az egészség, ha jólesik a változatosság, akkor biztos, hogy az egyik legjobb választás a hal. Legyen tengeri vagy édesvízi jószág, ússzon bár folyóban vagy tóban, pikkelyezzék vagy nyúzzák – mindegy. A hal jó. Szinte érthetetlen, hogy Magyarországon miért olyan drámaian kevés fogy belőle: egy főre alig…

Ha barkóbáznánk, a címben feltett kérdés után jó eséllyel sikeresen kérdezhetnénk rá: rántott csirke petrezselymes újkrumplival? Igen! A kora nyár legtipikusabb, legínycsiklandóbb, kikerülhetetlen étele. A fülledt vasárnap délelőttök csendjében sercegő fogás, a család minden tagjának ízléséből összehozható közös halmaz… A rántott csirke petrzselymes újkrumplival attól olyan csodás étel, hogy minden alkotóelemében az újjászületett életet ünnepli….

Családját tekintve a paprikával készített nemzeti húsételeink közé sorolható. Testvérei: pörkölt, paprikás, halászlé. A gulyás se nem egyik, se nem másik. Kora: bizonytalan, úgy 200 éves lehet – ha elfogadjuk a „pásztorétel” -teóriát. Származása vitatott. Leginkább alföldi pásztorételnek tartják. E véleménnyel Váncsa István rendkívül meggyőzően és az ételhez méltó ízességgel száll szembe, azt állítván, hogy…

Mivel fizethet?