Blog

Szűrők

Citromos málnakrémleves

Boldogasszony csipkéje. A Magyarországon őshonos növény szinte minden nagymama kertjében megtalálható, és szinte mindenkinek van egy-egy gyermekkori emléke róla. Kinek kedves ez az emlék, mert boldogan szedegette az apró piros gyümölcsöt a terebélyes bokorról, kinek kellemetlen, mert összeszurkálták a növény apró tüskéi, esetleg bekapott vele együtt egy ott sunnyogó kisebb bogarat. Erdei sétáink alkalmával nyáron szintén találkozhatunk a finom bogyós gyümölccsel, főleg olyan területeken, ahol a medvék is gyakran megfordulnak, hiszen ez az egyik kedvenc eledelük – ha hihetünk a meséknek. Kitalálta már melyik növény kap főszerepet eheti bejegyzésünkben? Bizony, a mála.

A málnának meglehetősen magas az ásványi anyag tartalma, található benne vas, magnézium, kalcium és kálium. Magas a C-, a B- és az A-vitamin tartalma, sok antioxidánst, pektint és rostot tartalmaz, gazdag színanyagokban. Nem csak az érett, ízletes gyümölcsét fogyaszthatjuk, de az erdei málna levelét alkalmazhatjuk gyógynövényként is. Gyógyteája nem csak kellemes ízű, de vízhajtó hatású is, segíti az emésztést, csökkenti a hányingert és a hasmenést, a torokfájást, a fogínyvérzést, az aftát, csillapítja a lázat, méhösszehúzó hatásával könnyíti a szülést és erősíti az immunrendszert.
Az Interfood ételfutár étlapján éppen ezért gyakran találkozhatunk a málnával. Jó hír a paleolit étrend követőinek, hogy ők sem maradnak ki ebből a szerencsés szövetségből, hiszen paleolit menünkben is rendre előfordulnak málnás ételek. Desszertek és levesek egyaránt, de most nézzük az utóbbit, a Citromos málnakrémlevest. A málna mint alapanyag megengedett, de mivel a paleolit étrend nem engedélyez semmilyen feldolgozott tejterméket, így szakácsunk tejszín helyett kókusztejet használ a leves elkészítésekor, ezzel igazán izgalmas ízt kölcsönözve a krémlevesnek. Egy kevés citrommal gazdagítja, majd eritritollal édesíti ezt az ínycsiklandó fogást. Azon túl, hogy ebédünk frissítő kezdete lehet ez a krémleves, a málna számos pozitív élettani hatásával is rendelkezik.

Amennyiben sikerült felkelteni érdeklődésüket, keressék bátran a hétről-hétre megjelenő változatos paleolit étrendünkben ezt a különleges frissítő krémlevest, melyet hidegen és melegen egyaránt fogyaszthatnak. Nincs más dolguk, mint ellátogatni a www.interfood.hu-ra, kiválasztani az étlapok közül a „Paleo”-t, majd kikeresni a megfelelő ételt. Ezután hátradőlhetnek és várhatják munkatársunkat, aki házhoz viszi Önöknek ebédjüket. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Ez is érdekelheti

Boldogasszony csipkéje

Kevesen tudják, milyen őshonos magyar gyümölcsöt rejt ez a titokzatos elnevezés, és talán másik népies neve sem segít sokat: himpér. A málna szó már sokkal ismerősebben hangozhat mindenkinek, egyik kedvenc nyári gyümölcsünkkel mindenki jó barátságot ápol. Létezik folyton termő, sárga málna, szamócamálna, bőtermő málna és még hosszan folytathatnánk a sort, hiszen rengeteg málnafaja elérhető hazánkban…