Blog

Szűrők

A sikeres életmódváltás margójára

Előző két blogcikkünkben arról volt szó, miért ne bízzon a nagyokat ígérő, egyoldalú diétákban, és miért ne reméljen tartós sikert a koplalástól, ha fogyni, karcsúsodni vágyik. Kimeríteni a témát természetesen nem tudjuk (és nem is tisztünk), de hadd álljon itt még néhány tanács ahhoz, hogy ön valóban sikeresen változhasson!

A világháló tele van azokkal a hétköznapi fortélyokkal (pl. együnk kisebb tányérból, igyunk étkezés előtt fél órával egy pohár vizet stb.), melyek megkönnyítik a fogyókúrát. Nehéz lenne újat mondani, érdemes őket beépíteni az újratervezett életvitelünkbe. Kevesebbszer esik azonban szó az egész folyamat elvi hátteréről, a tudatosításról, pedig ez legalább annyira fontos (sőt!), hogy a terveink ne fulladjanak kudarcba.

  1. Felejtse el azt a szót, hogy „fogyókúra”! Ebben a kifejezésben egy lezárt időszakra vonatkozó program rejtőzik, márpedig a hosszú távon megőrizni kívánt ideális súly és a megtartott egészség nem szorítható egy-két hónapra, de fél évre sem. Elhatározását jobb ha „életmódváltásnak”, „szemléletváltásnak” nevezi, vagy egyszerűen csak azt mondja: „változtatok”.
  1. Válaszoljon a „miért”-re! Mi a célja azzal, hogy lefarag néhány kilót, mi motiválja? Ha csak az aktuális test-ideálnak akar megfelelni, az valószínűleg kevés lesz a hosszú távú sikerhez, hiszen ez az ideál egyetlen emberöltőn belül is nagyot változhat. Keressen olyan belülről fakadó motivációt, amely a nehéz pillanatokon is továbblendíti majd! Jó kapaszkodó lehet, ha egészséges szeretne maradni, ha szeretne valamilyen sportkihívásnak megfelelni, ha egészségtudatos életképet akar közvetíteni a gyermekeinek stb. A választ csak ön adhatja meg magának.
  1. Hívja segítségül a tudományt! Mielőtt eldönti, hogy mit dob ki a hűtőjéből, vagy mit (nem) rendel meg kedvenc ételkiszállító cégétől, konzultáljon egy dietetikussal! Ismerje meg, mi az az alapanyagcsere, tudatosítsa, hogy az ön életkorában, életvitelével mennyi kalóriára van szüksége naponta, tájékozódjon a helytelen táplálkozás okozta egészségügyi következményekről stb. A tudás hatalom, ne feledje – saját magunkat illetően is!
  1. Építse be életébe a régi bölcsek erényét: legyen mértékletes! A kiegyensúlyozott, szervezetünk számára is kielégítő táplálkozásba sokféle étel belefér. Legtöbbször talán nem is a tányérunkra kerülő fogások összetételével, inkább a mennyiségével van a baj – hazánkban különösen igaz ez. Tapasztalja ki, hogy mennyivel kevesebbel is beéri! Élvezni fogja a visszafogottságból eredő örömöt.
  1. Vezessen naplót! Kezdetben legalábbis mindenképpen érdemes. Ha pár szóval minden alkalommal feljegyzi, hogy mit fogyasztott, könnyebb fülön csípni a rossz szokásokat. A naplóval követhető, hogy ön kihagyta-e a reggelit, ivott-e elegendő folyadékot, hányszor nyúlt a nasis doboz után, az asztalnál vagy a tévé előtt ülve evett-e stb. Ha a nap végén/hét végén végiglapozza a füzetet, a következő napokban meg fog szólalni a vészcsengő, ha már a harmadik túró rudiért nyúl…

+ Állítsa össze heti étrendjét profik segítségével. A megfelelően kiválasztott ételfutár kínálatában biztosan talál új felfogásának alkalmas fogásokat, és abban is biztos lehet, hogy azok a legjobb alapanyagok felhasználásával készülnek.

Ez is érdekelheti

Friss fűszernövényt mindenkinek I.

Manapság egyre többen térnek vissza kertészkedéshez, mert nemcsak élmény és kikapcsolódás a kertben tevékenykedni, hanem megadja azt a jó érzést is, hogy valamit teremt az ember. Aki kertes házban lakik, számos lehetősége van arra, hogy növényt termesszen, de aki csak egy kis erkéllyel rendelkezik, annak sem kell lemondania arról, hogy élő, friss fűszernövénye legyen saját…