Blog

Szűrők

Zöld-fehér, még sincs köze a focihoz. Sóska krumplival

Lackfi Jánosnak van egy verse a sóskáról. Érdemes elolvasni, mert hűen tükrözi azt a meglehetősen gyakori álláspontot, mely szerint a sóska és a belőle készült ételek mind alkalmatlanok a fogyasztásra, és már a rájuk gondolástól is világgá kell menni… Hogy a legerősebb versszakait idézzük a műnek: „Egészséges, na tessék,/a sóska, a sóska!/Hányni talán egészség/asztalra, padlóra?/Aki téged kitalált,/te sóska, te sóska,/ki kéne taposni őt/laposra, laposra…”. Pedig a sóskafőzelék (vagy mártás) igenis jó, finom, menő. Pontokba szedtük, miért!

1. A sóska a tavasz hírnöke. A legelső zöldségek között jelenik meg a kertekben és a piacokon, vagyis egyértelműen jelzi, vége a télnek, a hidegnek, a nehéz ételek idejének, jöhetnek a könnyed, alakbarát finomságok! A hosszú téli hónapok után képes felpezsdíteni a szervezetet.

2. Igazán egészséges. Felsorolni is hosszú, milyen sok területen bír kedvező élettani hatásokkal. Magas a C-vitamin tartalma, sok ásványi anyagot, foszfort, vasat, magnéziumot stb. tartalmaz. Frissítő, élénkítő hatása van, immunerősítő, vértisztító, vizelethajtó és nyákoldó egyben. Segít beindítani a fogyást, ami a strandszezon elején nem rossz pont… Jó a vashiány és a hajhullás ellen, gyorsítja a herpeszek gyógyulását, és még az álmatlanság elleni küzdelemben is hathatós támasz.

3. A sóska sokoldalú. Ha a belőle készült mártás nem ízlik, érdemes kipróbálni fűszernövényként! Citromos aromája alkalmassá teszi erre. Ízesíthetünk vele omletteket, főzhetünk belőle levest, lehet saláta alkatrésze. Legjobb formájában kerülhet édességekbe, sőt, a sóskafagyi sem a sci-fi világába tartozik… Klasszikus felhasználásakor pedig remekül áll neki a krumpli, a tojás, a hal.

4. Ez a keserűfűfélék családjába tartozó konyhakerti növény – igaz, ami igaz – nem könnyen kiismerhető alapanyag. Állíthatjuk tehát, hogy aki nem szereti, még sosem ette olyasvalakinek az asztalánál, aki értett az elkészítéséhez… Mert tökéletesen megszelídíthető például tejtermékekkel (tejjel, tejszínnel stb.), ahogyan az Interfoodnál készítjük önnek, lággyá varázsolható besamelmártásba keverve vagy főtt krumplival összeturmixolva, ellenállhatatlanná tehető cukorral – az édesszájúaknak…

5. A sóskapucolás alkalmas a meditálásra. Nem tréfa! Valóságos alfa állapotba kerülhet az, aki sóskatisztításra adja a fejét. Minden egyes levelet meg kell fogni, a legnagyobb erektől megszabadítani, a vizes tálba tenni… Minden szálat… Közben pedig töprengeni a tavaszon, költészeten, a C-vitaminon vagy az élet értelmén… Nem is olyan régen még egy-egy olasz piacon a sóskát áruló kofákat rá lehetett venni, hogy elvégezzék helyettünk a sóskapucolást. No, de akkor hol maradt az alfa-élmény?

A sóskafőzelék az Interfood egyik legjobb, legfinomabb étele, túlzás nélkül. Egy próbát talán még Lackfi Jánosnak is megérne…

Ez is érdekelheti

Csemegekukorica, a nyár egyik legfinomabb zöldsége

Ha nyár, akkor dinnye, fagyi, limonádé, sült hekk, lángos és persze főtt kukorica. A csöves kukorica aranyáron megy a Balaton partján, éppen ezért, érdemes otthoni körülmények között elkészíteni. Erre több lehetőségünk is van, főzhetjük, süthetjük, sőt, még le is fagyaszthatjuk, ha szeretnénk a téli vitaminszegény hónapok során is egy kis nyarat kóstolni. Az Interfood e…