Blog

Szűrők

Gyűjtsünk csipkebogyót!

Nincs jobb kirándulóidő az őszi kellemes hétvégéknél, amikor még van egy kis ereje a napnak, de az erdei avar már illatos, és az erdő telis-tele van gyűjtögetni való bogyókkal, termésekkel. A saját magunk által válogatott gyógynövények és termések talán még nagyobb varázserővel bírnak, így nem csak a családi program kedvéért érdemes belevágni egy erdőlátogató túrába. Sokan nem tudják, hogy pontosan mikor érdemes a csipkebogyót gyűjteni és utána mit lehet vele kezdeni, erről olvashatnak kedves követőink most az Interfood blogján.

Hecsedli, hecserli, bicske

Akár egy kvízműsor lehetséges válaszai is lehetnének a felsorolt népies elnevezések, melyek mind a csipkebogyót jelölik. A csipkebogyó valójában a japán rózsa és a vadrózsa áltermése, melyet ősidők óta gyógyhatásai miatt gyűjtenek. Köztudott, hogy magas a C-vitamin tartalma, emellett számos más vitamin forrása is. Fogyasztásával erősíthetjük immunrendszerünket, csontjainkat, de epekő és vesekő bajok esetén is hasznos segítség lehet.

Gyűjtési ideje

A csipkebogyót sokan tévesen már szeptember elején elkezdik begyűjteni, amikor narancssárga színű. Ilyenkor még korai leszedni, ugyanis az első őszi fagyok megérkezte után nevezhetjük csak érettnek a kis piros bogyókat. Akkor érett a csipkebogyó, ha már sötétpiros színű, és húsos. Amikor viszont elkezd vörössé, barnássá és puhává válni, már nem érdemes leszedni, ekkorra ugyanis értékes C-vitamin tartalma már elveszett.

Hogyan használható?

A csipkebogyó akkor tartalmazza a legtöbb vitamint, ha frissen fogyasztjuk. Ehhez a termést félbe kell vágni, magjait és az apró szőröket eltávolítani és a megmaradt termést elfogyasztani. Amit frissen nem használunk fel, azt érdemes egészben hagyni, és meleg, szellős helyen megszárítani. Ilyen esetben ügyelni kell rá, hogy csak egy réteg bogyó kerüljön a felületre, mert különben összepenészedik. A megszárított csipkebogyó egy éven keresztül felszanálható.

Tea vagy sem?

A csipkebogyó tea népszerű ital a természetes immunerősítőket kedvelők körében, sokan azonban rosszul készítik el. Gyakori hiba, hogy forró vizet öntenek a szárított bogyókra, ezzel azonban megölik a bennük található összes vitamint. A csipkebogyót nem érheti 50 foknál melegebb víz, ezért langyos vízben kell áztatni, majd ízesítve meginni az ázatot.

Használja ki Ön is az ősz adta finom alapanyagokat, mert hamarosan kopogtat a zord tél, amikor már nehéz lesz friss, hazai élelmiszerekhez jutni. Ha éppen súlyos időhiányban szenved, bízza a főzést az Interfoodra, mi átvállaljuk az ebédkészítést Öntől. Csak néhány kattintás, és az ebéd máris házhoz megy!

Ez is érdekelheti

Ezek az ételek nem teszik tönkre a diétát

Ugye ismerős az érzés, amikor nap közben kellene egy-két falat harapnivaló, mert még sokára lesz ebéd, vagy éppen nincs idő többre, csak bekapni valamit gyorsan? Az esti nasikról már nem is szólva, amikor perceken át forgolódunk az ágyunkban, mert bizony éhesen feküdtünk le, és muszáj kiosonni enni valamit. Igen ám, de ezek az étkezések közötti…