Blog

Szűrők

Pajzsmirigysegítő étrend

Vannak olyan lappangó betegségek, melyek nem okoznak látványos tüneteket, ezért sokan csak későn, vagy egyáltalán nem ismerik fel őket. Az egyik ilyen a pajzsmirigy megbetegedése, ami nagyon gyakran felfedezetlen marad, mert a betegnek ugyan vannak tünetei, de csak enyhék és általánosak, ezért más lehetséges kiváltó okokra gyanakszik. Egyes kutatások szerint minden nyolcadik nőnél kialakul valamilyen pajzsmirigyprobléma élete során, és csupán a véletlennek köszönhetően derül ki. De mit tehet az, aki már tud róla, és étrendjével szeretné támogatni szervezetét? Mit érdemes ilyen esetben fogyasztani? Erről szól az Interfood e heti cikke.

A szerves szelén

A megfelelő szelénbevitel nagyon fontos a pajzsmirigy egészséges működése szempontjából. Kellően változatos étrenddel fedezhetjük azt a szelénmennyiséget, amire szüksége van az emberi szervezetnek. Vannak kifejezetten szelénben gazdag gyümölcsök és zöldségek, amiket rendszeresen érdemes fogyasztani a pajzsmirigybetegségben szenvedőknek.

Szelénben gazdag élelmiszerek

  • Zöldségek: brokkoli, spenót, káposzta, spárga, gombák
  • Gyümölcsök: kivi, citrom, sárgadinnye, banán, narancs, szőlő, mangó, szeder
  • Egyéb élelmiszerek: paradió, teljes kiőrlésű gabonák, marhahús, tengeri halak

A tojás

A tojás szelénben, jódban, D- és E-vitaminban gazdag, ezek együttese pedig rendkívül hatékonyan támogatja a pajzsmirigy egészséges működését. Pajzsmirigy alulműködés esetén a rendszeres tojásfogyasztás kifejezetten ajánlott, ám azok számára, akiknek túlműködésük van, inkább csak a fehérjét javasolják a szakemberek.

Nem mindegy, hogy túlműködés vagy alulműködés

Pajzsmirigybetegség esetén fontos megkülönböztetni az alulműködést a túlműködéstől, ugyanis mindkét esetben eltérő kezelés és étrend javasolt. Nagyon lényeges, hogy csak endokrinológus szakorvos által előírt életmódváltás és tudatos étkezés lehet a célravezető!

Ön is szeretne egészségesen étkezni, mindig friss és finom ételeket enni, melyek tartalmaznak minden hasznos tápanyagot? Ez esetben a legjobb helyen jár, az Interfood ugyanis kiemelten fontosnak tartja, hogy változatos ételkínálatot biztosítson megrendelőinek. Étlapunkon minden hétköznap legalább 50 különböző fogás közül válogathat. Rendelje meg az Interfoodtól, amire szervezetének leginkább szüksége van – maradjon velünk fitt és egészséges!

Ez is érdekelheti

borfajták

Borsismertető

Melyik az a fűszer, amit a leggyakrabban használunk? Ugye, hogy Önnek is a bors jutott eszébe? Nem véletlenül, hiszen a magyar konyha első szám fűszere a fekete bors, de így van ezzel szinte az egész világ, nem csak mi. Korábbi cikkünkben már feltártuk, hogy mitől erős a paprika, most pedig az apró fekete gömböcskék nyomába…