Blog

Szűrők
tojások

Amit a tojásról tudni érdemes

A tojás az alapvető élelmiszereink egyike. Azt régóta tudjuk, hogy rendkívül magas a fehérjetartalma, és emiatt nagyon egészséges, rendszeres fogyasztása ajánlott – ez utóbbi nem nehéz feladat, hiszen minden második étel hozzávalói között ott szerepel a tojás, és hazánkban is népszerűek a tojásételek. Ennek ellenére érhetnek még bennünket meglepetések a tojással kapcsolatban, ezeket gyűjtötte össze ezen a héten az Interfood!

60-30
A tojások fehérjének és sárgájának aránya 60 és 30 (a maradék 10 a tojáshéj), tehát a fehérje kétszer akkora, mint a sárgája. Ezzel szemben a kettő tápanyagértéke pontosan ugyanannyi. A kicsi sárgájában pont annyi tápanyag rejlik, mint a jóval nagyobb fehérjében.

Túl sok koleszterin?
Most akkor sok benne a koleszterin vagy sem? Korábban megállapították, hogy a tojásnak magas a koleszterintartalma, ezért a szív-és érrendszeri gondokkal küzdőknek rendszeres fogyasztása nem ajánlott. Idővel azonban bebizonyosodott, hogy ez az eredmény téves, egyáltalán nem magas a tojás koleszterintartalma.

Milyenek a tyúkok életkörülményei?
Mi az a számsor a bolti tojásokon? Nem a felhasználhatóság idejét jelöli, hanem a tojást tojó tyúkok életminőségére lehet belőle következtetni. Nem mindegy ugyanis, hogy a tyúkot milyen körülmények között tartják. Az első számjegy a legárulkodóbb:
• 0: a tyúkok bio tartásban részesültek
• 1: a tyúkok szabadtartásban éltek
• 2: istállózott tartásból származnak a tojások
• 3: a tyúkokat ketrecben tartják
Természetesen az a legjobb, ha házi tyúktojást tudunk vásárolni, mert az garantáltan mentes mindenféle káros anyagtól, és a tojást tojó tyúkok is a lehető legjobb körülmények között élnek.

Friss vagy sem?
Ha bizonytalan ideje áll már a tojás a hűtőben, és nem szeretnénk magunknak meglepetést egy büdös záptojás formájában, érdemes felhasználás előtt végezni vele egy próbát. Készítsünk hideg, sós vizet és tegyük bele a tojást. Ha lemerül a víz aljára, friss tojással van dolgunk. Ha viszont úszik a víz felszínén, akkor már nem érdemes felhasználni. Ha esetleg középen lebeg, akkor még használható, de lágy tojásnak már nem szabad elkészíteni, azt ugyanis csak az egy hetesnél fiatalabb tojásokból javasolt készíteni.

Szalmonella gyanú
Sokan félnek a szalmonellától, okkal, hiszen rendkívül makacs és az emberi szervezetet legyengítő megbetegedésről van szó. Ha nem akarunk kockáztatni, jól át kell sütni vagy meg kell főzni a tojást, amit fogyasztani szeretnénk. A teljesen átsütött vagy keményre főzött tojás már veszélytelen.

Kedvet kapott egy jó kis tojásleveshez? Esetleg a tojásos nokedlihez, de nincs ideje elkészíteni? Aggodalomra semmi ok, az Interfoodnál számtalan finom tojásos étellel várjuk kedves megrendelőnket. Válassza ki kedvencét, és mi házhoz visszük Önnek!

Ez is érdekelheti

Rétes, egy igazi klasszikus

Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére, ijesztget a mondóka, ismerjük mindnyájan gyerekkorunkból. De vajon hol, és miért kell egyszerre lépni? Miért támad ettől a mondattól, ritmustól rögtön katonás kedvünk? És mi köze a rétesnek egyáltalán a lépéseinkhez? Erről szól az Interfood e heti cikke, pontosabban magáról a rétesről, amit oly sokan szeretnek, legyen…