Blog

Szűrők
A megördögölt tojás

A megördögölt tojás

Deviled egg”, azaz a megördögölt tojás. Az „angel egg” pedig az angyali változat. Adja magát a kérdés, vajon hogyan lehet megördögölni egy tojást, és hogyan lehet angyalivá varázsolni? Bizony, ez nem egy szóvicc, hanem az angol elnevezése a kaszinótojásnak, ami világszerte az egyik legismertebb és legkedveltebb, hidegtálakon megtalálható étel. De vajon hogyan készül az ördögölt, és hogyan az angyali változat? Ha Ön is kíváncsi rá, tartson velünk, járjunk utána ennek az érdekes és vicces elnevezésnek!
A kaszinótojást a világ számos pontján készítik, mindenhol kicsit máshogyan, az alapok azonban ugyanazok. Először is jó keményre kell főzni a tojásokat. Ezt követően hosszában félbe kell őket vágni, majd kikaparni a tojássárgákat. A tojássárgákat pürésíteni kell mustárral, pici cukorral, sóval, majonézzel, petrezselyemzölddel, borssal. Ez tehát az alaprecept, innentől kezdve indul a mulatság, hiszen ahány ház, annyiféle fűszerezés és tálalási mód lehetséges. Nagy-Britanniában az első fennmaradt receptben erős fűszerek voltak, erre utal az ördögi elnevezés is. Az angyali változatban enyhébb fűszereket használnak, így az sokkal kímélőbb a gyomornak. De honnan ered a recept, ki találta fel és mikor?
Ha hihetünk a feljegyzéseknek, Marcus Apicius Gavius itáliai mesterszakács volt az első, aki kaszinótojást készített. Az első században élt szakács hazájának elismert sztárja volt, nagy gazdagságban és pompában élte életét, ám sajnos az elszegényedéstől való félelem olyan erősen gyötörte, hogy megmérgezte saját magát. Szerencsére még idejében feljegyezte saját receptjeit, és szakácskönyvét görög nyelvre is lefordíttatta, így hamar elterjedt egész Európában. A hidegen fogyasztható kaszinótojás azonnal nagy népszerűségre tett szert, majd később, a svédasztal elterjedésével meghódította az egész világot. Manapság helyet kap az ünnepi asztalokon, de a hétköznapi könnyed vacsorák alkalmával is szerephez jut, és sok vendéglőben találhatjuk meg az előételek között.
Miért jó a hidegtál? Mert bármikor előkaphatjuk a hűtőből, még a melegítéssel sem kell bajlódnunk. Ha nagyon nehéz napnak néz elébe, amikor még az ebédelés is lehetetlennek tűnő feladat, próbálja ki az Interfood saját készítésű kaszinótojását, amivel tényleg semmilyen tennivalója nincs, csupán az el kell fogyasztania. Rendelje meg, mi házhoz visszük Önnek!

Ez is érdekelheti

Miért együnk ketalazacot?

Nem mindenki tudja, de lazac és lazac között is van különbség – méghozzá nem is kevés. A lazacfélék kiterjedt családjába közel 200 halfaj tartozik, többek között a különböző pisztrángok is. Nagyobb részüknek nincs saját neve nyelvünkben, csak azok kaptak magyar elnevezést, amelyekkel nem csupán a tankönyvek oldalain találkozhatunk, hanem a tányérunkon is. Ezek közé a…