Blog

Szűrők

Tej – élet, erő, egészség

Amikor egy kisgyermek megszületik, ideális esetben a bennünket körülvevő tömérdek élelmiszer közül az anyatejjel találkozik először. Az első hat hónapban kizárólag ezt fogyasztja, majd szépen lassan ismerkedik meg a többi étellel. Egész biztos, hogy ez a korai tapasztalás mélyen bevésődik, talán éppen ez az oka annak, hogy tejet akkor is fogyasztunk, amikor már ehetnénk és ihatnánk bármi mást is. Míg gyerekkorunkban a tejet az egészség fenntartásához nélkülözhetetlen alapanyagnak tartották, addig ma számos támadás éri. De vajon mi az igazság? Ennek fog utánajárni a héten az Interfood, tartson ismét velünk!

Mit nevezünk tejnek?

A tej az emlős állatok utódgondozásának, táplálásának célját szolgálja. Emberi fogyasztásra a szarvasmarha, a juh, a kecske, a bivaly, a szamár, a ló és a teve teje alkalmas. Ezek közül kiemelkedik a szarvasmarha teje, magasan ebből fogyasztunk a legtöbbet. A többi állat tejének fogyasztása erősen terület- és kultúrafüggő. Hazákban a szarvasmarha mellett még a kecske tejét szokás meginni, de jóval kisebb azok tábora, akik ezt preferálják.

Mi van a tejben?

Tejzsír, tejfehérje, tejcukor, vitaminok, ásványi anyagok és víz. Pontos összetevőinek aránya amidig attól függ, hogy milyen állat tejéről beszélünk. Azok számára, akik nem érzékenyek rá, valóban egészséges ital, hiszen sok kalcium, foszfor és szelén található benne. Magas a B6, a B12 és a B2 vitamin tartalma. A laktózérzékeny emberek a tejcukrot nem tudják megemészteni, így az számos problémát okoz számukra nekik a bélbe kerülve. A laktózmentes tejekből a tejcukrot kivonják, utána már a rá érzékenyek is bátran fogyaszthatják.

Tej-e a növényi tej?

Bár az elnevezése szerint az, valójában nem nevezhető tejnek, hiszen semmilyen módon nem kötődik az állatokhoz. A növényi tejeket úgy állítják elő, hogy magvakat áztatnak be, majd a belőlük kioldódott hasznos anyagokkal teli folyadékot palackozzák. Állagra és színre tejszerűek, ízben azonban jelentős eltérést mutatnak. A növényi tejek íze nagyban függ attól, hogy miből állították elő.

A világgazdaságban évente 609 millió tonna tejterméket készítenek, melynek 80%-a tehéntej alapú. A tejtermékek fontos összetevői a hazai ételeknek is, tejföl, túró és sajtok nélkül nehéz elképzelni a legtöbb magyar fogást. Ha Ön is szereti a tejet és a tejtermékeket, ha szívesen enne például egy jó túrós csuszát, tegyen egy próbát az Interfooddal! Rendelje házhoz másnapi ebédjét, lakjon jól az Interfooddal!

Ez is érdekelheti

Melegszendvics francia módra

Reggelizz úgy, mint egy király! Régóta tudjuk, hogy ha egészséges, bőséges reggelivel indítjuk a napot, azzal nem csak a korai órákat tesszük gördülékenyebbé, hanem az egész hátralévő napot. Tele energiával könnyedén szembe tudunk nézni az aznapi feladatokkal, míg éhes hassal minden lassabban és nehezebben megy. Igen ám, de mit együnk, ha unjuk már a vajas…