Blog

Szűrők

Növényi sajtok

A vegán és a paleolit táplálkozás egyik nagy kihívása, hogy a korábban megszokott és szeretett tejtermékeket hogyan helyettesítsük. Néhány évtized alatt egész iparág fejlődött ki a növényi alapanyagú termékek előállítására, feldolgozására. Ma már lehet a boltban vásárolni növényi joghurtot, pudingot, sajtot. Természetesen ezek íze teljesen más, mint a tehéntejből készülteké, és szigorúan véve a megnevezésük is megtévesztő lehet, de azok, akik mellőzni szeretnék az állati eredetű tejet, hálásak értük. Az Interfood e heti cikkének főszereplője három növényi sajt: a kesudió sajt, a mandula sajt és a köles sajt. Mutatjuk, hogyan készíthetőek el házilag!

Kesudió sajt

A kesudió sajthoz a magvakat harminc percre forró vízbe áztatjuk, majd turmixgépben simára krémesítjük. Azután fűszerezzük, és kevés vízzel hígítjuk. Ezt követően egy növényi eredetű alapanyagot, az agar-agar port vízzel felfőzünk, és a fűszerezett kesudió masszával tovább turmixoljuk. A végeredmény egy sűrű, teljesen sima massza, ami az agar-agar portól megszilárdul, így a formában való megdermedést követően vágható lesz, mint egy sajt.

Mandula sajt

A mandula sajthoz a mandulákat egy egész napra beáztatjuk, majd vékony héjukat lehúzzuk. Egy kevés vízzel elkezdjük turmixolni, ekkor tejfölszerű állagot kapunk. Egy sűrű lyukú szűrőn át egy óra alatt lecsepegtetjük, és a fennmaradt masszát ízlés szerint fűszerezzük. Útifűmaghéjat keverünk hozzá, ettől fog a massza besűrűsödni. Formába öntés után egy éjszakát pihentetjük a hűtőben, másnap már szelhető is a sajt.

Köles sajt

A kölest háromszoros mennyiségű sós vízben puhára főzzük, majd sörélesztő pelyhet és kókuszzsírt adunk hozzá. Ízlés szerint fűszerezzük, majd teljesen simára turmixoljuk egy botmixer segítségével. Ezt követően már csak formába kell önteni, és egy éjszakára pihenni hagyni. Másnap a formából kivéve már szelhető is, hűtőben tárolva egy hétig friss marad.

Ha Ön is szeret kísérletezni, de a vegán vagy a paleo konyha feladja a leckét, ne aggódjon, létezik egyszerű megoldás. Az Interfoodtól finom vegán és paleo ételeket rendelhet házhoz, így nem kell annyi időt a konyhában töltenie. Adjon egy esélyt az egészséges életmódnak, tegyen egy próbát velünk!

Ez is érdekelheti

Szegedi halászlé. Még egyszer: szegedi

Galeotto Marzio Janus Pannonius legjobb barátja, és évekig Mátyás király reneszánsz udvarában élő nagy műveltségű humanista tudós volt. Származására nézve olasz férfiú. A krónikák feljegyzése szerint hozzá köthető az a híres mondat, mely szerint „a Tiszának kétharmada víz, egyharmada hal”. A XV. században járunk. Sok-sok évvel a tiszai ciánszennyezés előtt… A fenti mondat és a…