Blog

Szűrők

Miért választja valaki a vegán étrendet?

A vegetáriánus táplálkozás egyre népszerűbb az egész világon, aligha akad olyan ember, aki még nem hallott róla. Becslések szerint a világ lakosságának 22%-a, tehát mintegy 1,5 milliárd ember vegetáriánus. Magyarországon nehéz pontosan megmondani, hányan követik a vegetáriánus étrendet, de annyi biztos, hogy a számuk napról napra növekszik. Legutóbbi blogcikkünkben összeszedtük, mi a különbség a vegetáriánus, a vegán és a kevésbé ismert flexitariánus étrend között, mostani írásunkban pedig annak jártunk utána, milyen okokból választják az emberek a húsmentes diétát.

„Hús nélkül egészségesebb”

Sokan azért döntenek a vegetáriánus étrend mellett, mert el akarják kerülni a húsfogyasztásnak tulajdonított betegségeket, illetve így akarnak kigyógyulni egy már meglévő betegségből, amit a húsételekkel hoznak összefüggésbe. Szakemberek szerint önmagában a húsfogyasztást túlzás lenne egészségtelennek nevezni, a problémát inkább a mértéktelenség szokta okozni. Ennek ellenére igaz, hogy a vegetáriánusok általában egészségesebbek, ugyanis rendszerint jobban odafigyelnek a táplálkozásukra, többet sportolnak, és sokkal kevesebbet dohányoznak.

„Szegény állatok”

Manapság egyre többen tartják elfogadhatatlannak azt a nézetet, hogy az ember bolygónk csúcsragadozója, így „joga van” bármilyen élőlényt elfogyasztani. Sokan azért választják a vegetarianizmust vagy annak szigorúbb verzióját, a veganizmust, mert képtelenek együtt élni azzal a tudattal, hogy miattuk pusztulnak el állatok. Azzal érvelnek, hogy az állatok, főleg az emlősök, ugyanolyan érző lények, mint az emberek, képesek a szenvedésre, ezért őket is megilletik ugyanazok a jogok, mint az embereket. Egyesek még a húsevő háziállatok – elsősorban a macskák – tartását is összeegyeztethetetlennek tartják a veganizmussal, hiszen kedvenceik táplálásához más állatokat kellene leölni.

„Ezzel védem a bolygót”

Bizonyított tény, hogy az állattartás több energiát, vizet és területet igényel, mint a növénytermesztés, a szarvasmarhák által kibocsátott metán pedig hozzájárul a mindnyájunk életét negatívan befolyásoló globális felmelegedéshez. Egyesek szerint ha az egész emberiség áttérne vegán étrendre, tehát egyetlen állatot sem tartanának azért, hogy emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszert állítsanak elő belőle, azzal nagy mértékben csökkenthető lenne az üvegházhatás.

 

Az Interfood vegán ételeit emellett azoknak is ajánljuk, akik egyszerűen csak kíváncsiak, hogyan lehet ízletes fogásokat készíteni teljesen növényi alapon! Rendeljen vegán menünkből, futárunk pedig házhoz szállítja a húsmentes finomságokat!

Ez is érdekelheti

Húsvéti érdekességek

Húsvéti érdekességek

Az ember hajlamos azt hinni, hogy az olyan hagyományos ünnepekről, mint a húsvét, már nem derülhetnek ki újdonságok. Pedig számos olyan új információ bukkan fel az interneten évről évre, amitől talán még Ön sem hallott. Ha szeretné próbára tenni húsvéti ismereteit, tartson ezen a héten is az Interfooddal! Kezdjük is rögtön a legkézenfekvőbb dologgal, az…