Blog

Szűrők
Vadhúsból készült étel

Amit az őzről, szarvasról és a vaddisznóról tudni érdemes

Az Interfood szereti az újdonságokat, és igyekszik mindig naprakész lenni, ezért legújabb meglepetésünk a vadhúsból készült ételek felvétele kínálatunkba. Az elmúlt évtizedekben egyre több szakember javasolja a rendszeres vadhúsfogyasztást, hiszen a vadhús kiváló élettani hatásokkal bír, nem károsítja a környezetet, és az egészséges életmód alappillére lehet. Hazánkban magas minőségű vadhúshoz lehet jutni, ezért úgy döntöttünk, kihasználjuk ezt a lehetőséget, és felvettük étlapunkra a vadételeket.

Az őz és a szarvas ugyanaz, nem?
Nem! Általános tévedés, hogy az őz a nőstény, a szarvas pedig a hím. Mindketten a szarvasfélék családjába tartoznak, de külön-külön fajt alkotnak. A hím szarvas neve bika, a nőstényé tehén, a kicsik pedig a borjúk. A hím őz neve a bak, a nőstény a suta, míg a kicsinyük a bakgida vagy a sutagida. Mindkét fajnak lehet agancsa, az őzé természetesen jóval kisebb, mint a szarvasé. Szintén tévedés, hogy a szarvas húsa zsírosabb. Mindkét állat húsa kifejezetten sovány, zsírszegény, és nagyon magas a fehérjetartalmuk.

A vaddisznó
A vaddisznó rendkívül alkalmazkodó faj, szinte mindenhol megél, ahol talál magának búvóhelyet, hiszen kifejezetten tágtűrésű fajról van szó. Vadászatuk Európa szerte intenzív, mégis rohamosan terjednek, és komoly mezőgazdasági károkat okoznak. Hazánkban kifejezetten elszaporodtak, kedvelik az erdős területeket, különösen a bükkösöket, de máshol is előfordulnak. A vaddisznónak jellegzetes a szaga, útját mindenhol túrások szegélyezik. Csapatban jár, melyet főként az egy családba tartozók alkotnak, ezt kondának nevezzük. A vaddisznó alapvetően kerüli az embert, de ha kicsinyeit veszélyben érzi, bárkit megtámad, agyara pedig kimondottan veszélyes (gondoljunk csak Zrínyire!). Húsa kötött, ezért érdemes pácolni elkészítés előtt, és kellő időt hagyni arra, hogy meg tudjon puhulni. Cserébe kárpótol bennünket jellegzetes ízével – az összes vadhús közül ennek van a legintenzívebb aromája.

Előnyök
A vadhús legnagyobb előnye, hogy teljesen természetes, bio élelmiszer. Az állat azzal táplálkozik, amit a környezetében talál, vagyis nem találkozik semmilyen mesterséges anyaggal, így a húsa kiváló minőségű. A vadhúsok szinte teljesen mentesek a zsírtól, ezért az egészséges étrend alapját képezhetik. Többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak nagy mennyiségben, mint amilyen az omega-3 és az omega-6. Fogyasztásuk csökkenti a koleszterinszintet és ezzel együtt a krónikus megbetegedések kockázatát. A vadhúsban rendkívül sok vas és ásványi anyag található, ami jótékonyan támogatja az emberi szervezetet.
Mivel nem mesterséges körülmények között tartják őket, életük során nem találkoznak gyógyszerekkel, hormonokkal vagy antibiotikumokkal, így húsuk teljesen tiszta. Ráadásul a vadállatok folyton mozgásban vannak, ezért vérkeringésük kiváló, ami tovább javítja a húsuk ízét. A vadhús tömöttebb a tápon nevelt állatok húsánál, és sokkal több ízanyag található benne.

Ha Ön is szívesen megkóstolná a legújabb vadételeinket, keresse bizalommal étlapunkat. Garantáljuk a minőséget és a házhoz szállítást!

Ez is érdekelheti

Mit fogyasszunk kánikula idején?

A nyári melegek és hőhullámok próbára teszik az emberi szervezetet. Természetes reakció, hogy nagy melegben nincs akkora étvágyunk, mint hidegebb időben. Mivel agyunk hőháztartásért felelős területe az étvágyat is szabályozza, ilyenkor inkább a testhőmérsékletre koncentrál, ami az éhségérzet rovására megy, így kevésbé érezzük magunkat éhesnek. A kánikula egyik járulékos előnye tehát, hogy hőségben jóval könnyebb…