Blog

Szűrők

A méltán híres pármai sonka

A Prosciutto di Parma, azaz a pármai sonka az egyik leghíresebb olasz sonkafajta, eredetvédett termék, amelynek pontos elkészítési módja hétpecsétes titok. Íze kissé édeskés, szinte elolvad a szájban, ám ehhez előbb számos fontos állomáson kell keresztülmennie. Az olaszországi Parma régióban, nemzedékeken át öröklődő hagyományos módszerekkel készült sonka az olasz konyha kedvelt alapanyaga, egyike a világ kulináris kincseinek. Tartson ismét az Interfooddal, tudjunk meg minél többet erről a különleges finomságról!

Parma levegője és a minőségi táplálék

A Prosciutto di Parma elkészítéséhez a sertéseket Olaszország egy meghatározott területén tenyésztik, speciális gyümölcsből, savóból, árpából, és egyéb gabonákból álló takarmányt etetnek velük. Fontos, hogy az állatok egészségesek és jól tápláltak legyenek, és előre megadott vágósúlyban vágják le őket, hiszen mindez hozzájárul a hús kiváló minőségéhez.

Sózás, szárítás

A sertések levágása után a hátsó sonkákat besózzák, amit külön sómester végez, hosszú évek alatt tökéletesített technikával. Ezt követően több hónapig pihentetik szabályozott hőmérsékletű és páratartalmú környezetben. A són kívül nem kap semmilyen más fűszert, sem tartósítószert.

Hosszú érlelési idő

A legalább egy évig tartó érlelés során a Prosciutto di Parma lassú átalakuláson megy keresztül, ami jellegzetes ízt és állagot eredményez. Ezalatt a hús elveszti nedvességtartalmát, és olyan egyedi íz keletkezik benne, amely csak az ilyen típusú prosciuttóra jellemző. Az érlelési folyamat befejeztével a sonkát gondosan megvizsgálják, megbizonyosodnak róla, hogy megfelel a Consorzio del Prosciutto di Parma szervezet által meghatározott magas követelményeknek.

Mitől olyan értékes?

Az egyik oka annak, hogy a Prosciutto di Parma olyan nagyra értékelt, hogy csak Olaszország egy adott területén, évszázadok óta csiszolt hagyományos módszerekkel állítható elő. Ez azt jelenti, hogy a sonka nem csak a környezet, de az azt készítő emberek szakértelmének is tükre, valamint a pármai régió gazdag kulturális örökségének bizonyítéka.

Tálalása

Tálaláskor papírvékonyra szeletelik, fogyasztható önmagában is előételként, de gyakran arra használják, hogy mélységet és összetettséget adjanak különféle ételek ízének. Különösen jól párosítható más hagyományos olasz hozzávalókkal, mint például a mozzarella, a paradicsom és a bazsalikom.

A pármai sonka tehát egy igazi gasztronómiai kincs, amelyet érdemes megkóstolni mindenkinek, aki szereti a minőségi alapanyagokat. Ha Önnek is fontos, hogy minden nap kerüljön meleg étel az asztalra, de a főzés éppen nem megoldható, rendelje házhoz az Interfood finom fogásait, ételfutárunk pedig házhoz viszi!

Ez is érdekelheti

Só az kell, de melyiket válasszuk?

A só olyan alapvető élelmiszerünk, amelyet mindenki használ, só nélkül elképzelhetetlen a főzés, szinte minden étel íztelen és ehetetlen nélküle. Az emberi szervezetnek szüksége van sóra, tehát kijelenthetjük: só nélkül nincs élet. De amennyire alapvető konyhai hozzávaló, annyira keveset tudunk róla. Az Interfood e heti cikkéből kiderül, mi a különbség az egyes sófajták között.  …