Blog

Szűrők

A világ legnépszerűbb sajtjai II.

Előző heti cikkünkben sorra vettünk a legnépszerűbb sajtokból néhányat, de még hátra vannak a dobogósok és a közvetlenül utánuk következők, vagyis az első öt helyezett. Nagy meglepetésünkre a magyar kedvenc, a trappista nem került be az első tíz helyezett közé. Aki talál újdonságokat az alábbi listán, annak érdemes végigkóstolnia mindet, hiszen nem véletlenül kerültek a rangsor élére. Tartson velünk ismét, mutatjuk a kihagyhatatlan sajtokat!

5. Parmezán

A világ legjobb minőségű sajtjai közé tartozó parmigiano friss füvön és szénán legeltetett tehenek nyers, félzsíros tejéből készül. Kemény, rögös textúrájú sajt, íze a dióstól az enyhén pikánsig terjed, attól függően, hogy mennyi ideig érlelődött a sajt. Az egyik legrégebbi európai sajt. Bizonyított tény, hogy már a 13-14. században is fogyasztották. Korlátlan ideig eltartható. Erőteljes íze miatt bizonyos ételekben csak kis mennyiségben használják, mint a fűszereket.

4. Ricotta

A ricotta egy friss, lágy sajt juh-, tehén-, kecske- vagy vízibivalytejből. Technikailag nem sajtról, hanem tejsavó melegítésével készült krémes túróról van szó, amely a sajtkészítés mellékterméke – innen ered a ricotta elnevezés, aminek jelentése: újrafőzve. A ricotta fehér és krémes, nagyon friss és enyhén édes ízű, túrós állagú sajt.

3. Feta

A feta a leghíresebb görög sajt, ami juhtejből vagy juhtej-kecsketej keverékéből készül (ez utóbbi nem haladhatja meg a 30%-ot). A fetát hagyományosan nem pasztőrözött tejjel állítják elő, bár manapság a pasztőrözött tej használata is megengedett. A sajtot nagy négyzet- vagy háromszög alakú formákban készítik, és fahordókban vagy bádogtartályokban tárolják, ezeket pedig sóoldattal töltik meg, hogy frissen tartsák és megőrizzék a sajt savasságát.

2. Cheddar

A cheddar egy kifejezetten kemény sajt, amit pasztőrözött tehéntejből készítenek, a színe a fehértől a halványsárgáig terjed. Joseph Harding – a sajtkészítő, akit gyakran a „cheddar atyjaként” is emlegetnek – azt mondta, hogy az autentikus Somerset Cheddarnak tömör állagúnak, telt, finom, mogyoróra emlékeztető ízűnek és olyan minőségűnek kell lennie, ami elolvad az ember szájában.

1.  Mozzarella

Az első helyezett a mozzarella – egy friss, puha sajt, ami teljes tehéntejből vagy vízbivalytejből készül. A mozzarellát illatos friss tejre emlékeztető aromájának és finom krémes ízének köszönhetően hagyományosan könnyű fehérborokkal párosítják. Aligha akad ember, aki még ne találkozott volna vele.

Volt a felsorolásban meglepetés? Érdemes vállalkozó kedvűnek lenni és sorra kóstolni a különféle sajtokat, hiszen a legegyszerűbb fogásokat is nagyon jól fel lehet velük dobni. Ha most éppen időhiányban szenved, ne töltse az idejét a főzéssel, válassza az Interfoodot és az ebéd házhoz rendelést. Ránk mindig számíthat!

Ez is érdekelheti

gőzgombóc

Az ínycsiklandozó gőzgombóc

A magyar gasztronómia jól ismeri és szereti a tésztakülönlegességeket, a nudli, a galuska vagy a krumpligombóc kedvelt étel kis hazánkban. Ha egy kicsit tovább utazunk, és átlépjük a határt, máris lépten-nyomon belefutunk egy számunkra kevésbé ismert, izgalmas tésztacsodába, a gőzgombócba. Az osztrákok népszerű étele, melyet többnyire édesen fogyasztanak, mindenféle izgalmas töltelékkel megtöltve. Ha Ön is…