Blog

Szűrők

A sokat vitatott trappista sajt

Szinte mindenki találkozott már olyan emberrel, akinek a trappista a kedvenc sajtja. De legalább ilyen sokan vannak azok, aki szerint a trappista igazi vétek a sajtok ellen, és a legjobb esetben is csak silány minőségű sajtutánzat. Hogyan lehetséges ekkora véleménykülönbség a trappista sajtot imádók és utálók között? Ennek járunk most utána az Interfooddal, tartson Ön is velünk!

Magyarország legnépszerűbb sajtja

Akár hiszik, akár nem, a magyar sajtforgalom 70%-át a trappista sajt teszi ki. A magyar gasztronómia meglehetősen gyakran használja a trappista sajtot annak ellenére, hogy más sajtokat is ismerünk, és számtalan sajtféle beszerezhető hazánkban. Mégis a trappista a legkedveltebb, aminek egyik oka feltehetően a többi sajthoz képest alacsony ára.

Honnan ered?

Bár vannak, akik azt hiszik, hogy a trappista sajt magyar találmány, valójában nem az. A sajtot Franciaországban készítették először, mégpedig trappista szerzetesek, innen kapta nevét. Hazánkba a 19. században érkezett meg a (ma Bosznia-Hercegovinában található) Banja Lukán keresztül, a Mária csillaga trappista kolostor közvetítésével. Népszerűsége azóta töretlen, ezt tesszük a melegszendvicsünkbe, ezt pirítjuk sütőben készült ételeinkre, ez kerül a legegyszerűbb sajtos-tejfölös tészta tetejére.

Nem minden trappista, ami annak látszik

Sokáig sokféle sajtot illettek a trappista elnevezéssel, ám 2020-ban szigorúbban szabályozták és pontosították a kritériumait annak, hogy mit lehet trappista elnevezéssel jelölni. Ennek következtében számos ismert és szeretett trappista sajt márka eltűnt a boltok polcairól. Szerencsére még így is sok maradt, így nem kell senkinek lemondania erről a tehéntejből készült, apró lyukakkal teli, félkemény, enyhén zsíros, kellemesen sós és kissé savanykás ízű sajtról.

Az igazi rántott sajt

Milyen sajtból készül az igazi, hagyományos rántott sajt? Természetesen trappista sajtból! És mi a tökéletes rántott sajt másik titka? Aki otthonosan mozog a konyhában, és rendszeresen főz, az bizonyára tudja, hogy a jó rántott sajt titka a dupla panírozásban rejlik. Így nem folyik ki a finom, olvadt sajt a panír közepéről, és kellően ropogós lesz a sajt bundája.

 

Mostanra megkívánt egy finom meleg ételt, ami reszelt trappista sajttal van megszórva? Esetleg éppen a rántott sajtra éhezett meg? Akkor is van megoldás, ha a főzésre most nincs ideje. Rendelje meg kedvenc fogásait az Interfoodtól, mi pedig házhoz szállítjuk Önnek finom ebédjét!

Ez is érdekelheti

Az igazi kemény dió: a válogatós gyerekek I.

Az igazi kemény dió: a válogatós gyerekek I.

Válogatós gyerekkel küzdeni az ebédlőasztalnál ülve majdnem olyan reménytelennek tűnik, mint amikor egy kisegér próbál menekülni a macska karmai közül. A macska gyors, okos és olykor kegyetlen, játszik az egérrel, pont, ahogy a gyermek játszik a szülei idegeivel egy-egy ebéd vagy vacsora során. A légy türelmes az a jó tanács, ami ilyenkor csak még idegesebbé…