Blog

Szűrők

Melegszendvics francia módra

Reggelizz úgy, mint egy király! Régóta tudjuk, hogy ha egészséges, bőséges reggelivel indítjuk a napot, azzal nem csak a korai órákat tesszük gördülékenyebbé, hanem az egész hátralévő napot. Tele energiával könnyedén szembe tudunk nézni az aznapi feladatokkal, míg éhes hassal minden lassabban és nehezebben megy. Igen ám, de mit együnk, ha unjuk már a vajas kenyeret és a zabkását? Egy finom melegszendvicset! Így okoskodhattak a franciák is, akik megalkották a Croque monsieur-t és a Croque madame-ot. Tartson az Interfooddal, ismerjük meg együtt ezt a két híres franciát!

Francia kávéházak

A helyszín nem más, mint az elegáns kávéházairól és hangulatos zenéiről híres Franciaország, ahol a mindig jól öltözött urak és csinos hölgyek szívesen fogyasztanak valami tartalmasat és meleget a reggeli kávéjuk mellé. Ha igazak a fennmaradt források, ez a két étel először 1910-ben szerepelt étlapon, és a huszadik század során komoly népszerűségre tett szert. A franciák előszeretettel sütnek meg mindenféle szendvicset, de mind közül e kettő bukkan fel legtöbbször a reggelizők asztalán.

Croque monsieur

Nincs otthon melegszendvicssütő? Semmi baj, ugyanis a Croque monsieur-t egyenesen tilos szendvicssütőbe tenni. Csupán egy serpenyőre és némi olvasztott vajra van szükségünk, és máris indulhat a móka. Alapja eredetileg egy speciális francia kenyér volt, amely hasonlít a brióshoz, de ez idővel toastkenyérre cserélődött. A kenyeret olvasztott vajon megpirítják, majd főtt sonkaszeleteket, erőtelje ízvilágú sajtot, és fűszeres dijoni mustárt tesznek közé. Fontos összetevője még a krémes beshamel mártás, ami szintén jellegzetes összetevője a francia konyhának.

Croque madame

Akinek nem elég a kalória, mert már korán reggel szeretne gondoskodni az egész napos energiabevitelről, az válassza a Croque madame-ot, melynek tetején egy tükörtojás található. Egyes helyeken tükörtojás helyett buggyantott tojást szervíroznak, mindkettő akkor jó, ha közepe kissé folyós, krémes.

Croque mademoiselle

Aki nem szereti a húsféléket, annak sincs aggodalomra oka, nem marad a reggeli kávéja kísérő nélkül. A Croque mademoiselle ugyanis nem tartalmaz húst, és bár így is rendkívül laktató, mégis kicsit kímélőbb a gyomornak.

 

Ugye jól hangzik mindhárom? Ha nincs lehetősége ilyen tartalmas reggelit fogyasztani, bizony felértékelődik az ebéd szerepe. Rendelje házhoz ebédjét az Interfoodtól, ránk mindig számíthat. Házhoz szállítjuk kedvenc ételeit, megkönnyítve ezzel a mindennapokat.

 

Ez is érdekelheti

Szólások és közmondások a konyhában

A magyar nyelv telis-tele van frappáns szólásokkal és közmondásokkal, melyek nem csak tanulságosak, de könnyen meg is lehet jegyezni őket, ezért öröklődnek nemzedékről nemzedékre. Ha jókor mondjuk őket jó helyen, vicces pillanatokat szerezhetünk vele a környezetünknek. Az étkezés és annak kérdésköre sok szólásban és közmondásban visszaköszön, ezért az Interfood most egy rendhagyó, konyhai közmondásokat közrefogó…