Blog

Szűrők

A világ legnépszerűbb sajtjai I.

Talán sokan emlékeznek még azokra az időkre, amikor a hazai boltokban nem volt különösebben nagy választék sajtokból: trappista, Karaván, Anikó, esetleg egy kis pálpusztai. Ezek a sajtok a mai napig népszerűek a magyar vásárlók körében, amiben talán a megszokásnak és a nosztalgiának is szerepe lehet. A sajtok tárháza azonban elképesztően gazdag – ahány ország annyi jellegzetes íz. Szerencsére az elmúlt évtizedekben a magyarok is megismerkedhettek a sajtok széles skálájával, és mostanra a legnépszerűbb sajtfélék már a hazai üzletek polcain is megtalálhatók. Az Interfood most sorra veszi a világ tíz legnépszerűbb sajtját – ezúttal az első ötöt, a jövő héten pedig következik a folytatás.

10. Camembert

A camembert, Normandia leghíresebb és mostanra ikonikussá vált sajtja nyers tehéntejből készül, és átlagosan 250 grammot nyom. Íze intenzív, kissé csípős, illata penészes, a külső, penészes héj alatt pedig krémes és lágy sajt lapul. A sajtot 30-35 napig érlelik, mire elkészül.

9. Gorgonzola

Ezt a fajta kéksajtot először i.sz. 879-ben állították elő Gorgonzolában, egy lombardiai városban. Tehéntejből készül, belsejét kékes-zöldes penészgomba márványos mintája gazdagítja. Kétféle állapotban kapható: lágyabb, krémesebb kivitelben és a tovább érlelt, omlósabb változatban, melynek íze jóval erőteljesebb.

8. Paneer

A nálunk kevésbé ismert paneer egy lágy és omlós állagú, nedves friss sajt, ami pasztőrözött tehéntejből vagy vízibivalytejből készül. A legtöbb sajttal ellentétben a paneerhez nem alkalmaznak oltóanyagot. Indiából és Bangladesből származik, Észak-Indiában nagyon kedvelt sajtféle, jól párosítható erős és fűszeres ízekkel.

7. Brie

A brie egy tehéntejből készült puha francia sajt. A lapos sajtnak lágy héja van, amelyet fehérpenész borít. A Párizshoz közeli Île-de-France térségben, pincében, szalma alátéten érlelődik legalább négy hétig. Az eredmény penészes, gombás, diós és gyümölcsös ízvilág.

6. Gouda

A holland gouda egy félkemény holland sajt, amelyet kizárólag holland gazdaságokból származó tehéntejből állítanak elő – ez az egyik legnépszerűbb sajt világszerte. A gouda lapított kerek formájú, aromája pedig az érettségtől függően enyhe, gyümölcsös, édes vagy vajas ízű.

Kíváncsi, hogy mely sajtok állhatnak fel a képzeletbeli dobogóra? Az Interfood jövőheti cikkéből minden kiderül. Addig is, ha gondja támad a főzéssel, ha nincs ötlete, mit tegyen a család elé, válassza az ebéd házhoz rendelést. Gazdag ételkínálattal és finom ízekkel várjuk kedves megrendelőinket!

Ez is érdekelheti

A megunhatatlan Újházy-leves

Bátran kijelenthetjük, hogy az Újházy-tyúkhúsleves Magyarország egyik legkedveltebb levese. Kerüljön akár hétköznap, akár ünnep alkalmával az asztalra, biztosak lehetünk benne, hogy nem okozunk vele csalódást. Egy jó adag ebből az aranyszínű levesből átmelegít még akkor is, ha egy szürke, téli napon az irodába rendeljük ebédünket, hogy végre valami jó is történjen aznap… Az Újházy-leves az…