Blog

Szűrők

4 étel, amelyet a kihalás veszélye fenyeget

A klímaváltozás hatásait manapság már mindnyájan bőrünkön érezhetjük. Egyre melegebbek a nyarak, egyre enyhébbek a telek, és egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási események. Az izzasztó kánikulák és a váratlanul kialakuló villámárvizek mellett azonban más, hosszú távú hatásai is vannak a klímaváltozásnak, amelyek közül az egyik legkellemetlenebb néhány közkedvelt élelmiszernövény kihalása. A tudósok szerint 2050-re 2,1 Celsius fokkal emelkedik az átlaghőmérséklet, ami első ránézésre nem tűnik vészesnek, sok növény számára azonban egyet jelent a halálos ítélettel. Nézzük, mely növények eltűnése fog a legjobban fájni – erről szól az Interfood legújabb blogcikkje.

Kávé

Kezdjük talán a legfájdalmasabbal. A Nemzetközi Kávészervezet szerint mintegy 2,25 milliárd csésze kávét fogyasztunk el naponta, vagyis nagyjából minden harmadik emberre jut napi egy kávé. A víz után a kávé a legnépszerűbb ital, több fogy belőle, mint sörből vagy bármilyen más innivalóból. Nagyon nehéz elképzelni nélküle az életet, de a szakértők szerint kénytelenek leszünk megbarátkozni a gondolattal, hogy az éghajlati változások miatt néhány évtizeden belül megszűnnek azok a feltételek, amelyek lehetővé teszik a kávétermesztést.

Csokoládé

A kakaófa az egyenlítő közelében, a trópusi esőerdőkben érzi jól magát, az átlaghőmérséklet emelkedése azonban várhatóan felborítja az esőerdők csapadékegyensúlyát, ami végzetes hatással lesz a kakaófákra. A csokoládét így várhatóan egyre kevésbé lehet majd fenntartható módon előállítani, így folyamatosan nőni fog az ára, amíg teljesen el nem tűnik a z üzletek polcairól.

Banán

A klímaváltozás nagy vesztesei közé tartozik a banán is, ami szintén hatalmas érvágás lesz az emberiség számára, hiszen a legnépszerűbb gyümölcsök közé tartozik. A hőmérséklet emelkedése sajnos kedvez a banánfákat megtizedelő gombás megbetegedésnek, ami már most is komoly veszélyt jelent a banántermesztésre. Sajnos jobb, ha felkészülünk rá, hogy az európai üzletekben egyre ritkábban fogunk találkozni ezzel a finom, laktató gyümölccsel.

Tengeri halak

Az óceánok vízhőmérsékletének emelkedése és a víz elsavasodása számos tengeri fajt végveszélybe sodort. A tudósok azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy a tengerekben élő hal- és egyéb fajok 40%-a is kihalhat. Vagyis a tonhal mellett jó eséllyel a különböző rákfélékről és számtalan egyéb tenger gyümölcséről is le kell mondanunk.

Szerencsére egyelőre még elérhetőek ezek a finomságok, így az Interfood étlapján szerepel kávétorta, palacsinta csokoládéöntettel, banános őszibarackleves és tonhalsaláta is, hogy csak néhányat említsünk a kínálatból. Ha szeretné kiélvezni azt a rövid időt, amíg még gond nélkül fogyaszthatja kedvenceit, rendelje meg őket étlapunkról, futáraink pedig házhoz szállítják rendelését – ebéd házhoz rendelés minden hétköznapra az Interfood konyhájáról!

Ez is érdekelheti

Pak choi, az ázsiai konyha kedvenc zöldsége

Kínából származik, a 19. század óta világszerte ismert zöldség, és nem csak Kínában, de a Karib-tenger térségében, sőt, a Fülöp-szigeteken is rajonganak érte, a jamaikai konyha fontos összetevője. Mi az? Lehetne ez egy kvízműsor sok pénzt érő kérdése is, a legtöbb magyarnak alaposan feladnánk vele a leckét. Mi ugyanis kevésbé ismerjük, bár néha már felbukkan…