Blog

Szűrők

4 étel, amelyet a kihalás veszélye fenyeget

A klímaváltozás hatásait manapság már mindnyájan bőrünkön érezhetjük. Egyre melegebbek a nyarak, egyre enyhébbek a telek, és egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási események. Az izzasztó kánikulák és a váratlanul kialakuló villámárvizek mellett azonban más, hosszú távú hatásai is vannak a klímaváltozásnak, amelyek közül az egyik legkellemetlenebb néhány közkedvelt élelmiszernövény kihalása. A tudósok szerint 2050-re 2,1 Celsius fokkal emelkedik az átlaghőmérséklet, ami első ránézésre nem tűnik vészesnek, sok növény számára azonban egyet jelent a halálos ítélettel. Nézzük, mely növények eltűnése fog a legjobban fájni – erről szól az Interfood legújabb blogcikkje.

Kávé

Kezdjük talán a legfájdalmasabbal. A Nemzetközi Kávészervezet szerint mintegy 2,25 milliárd csésze kávét fogyasztunk el naponta, vagyis nagyjából minden harmadik emberre jut napi egy kávé. A víz után a kávé a legnépszerűbb ital, több fogy belőle, mint sörből vagy bármilyen más innivalóból. Nagyon nehéz elképzelni nélküle az életet, de a szakértők szerint kénytelenek leszünk megbarátkozni a gondolattal, hogy az éghajlati változások miatt néhány évtizeden belül megszűnnek azok a feltételek, amelyek lehetővé teszik a kávétermesztést.

Csokoládé

A kakaófa az egyenlítő közelében, a trópusi esőerdőkben érzi jól magát, az átlaghőmérséklet emelkedése azonban várhatóan felborítja az esőerdők csapadékegyensúlyát, ami végzetes hatással lesz a kakaófákra. A csokoládét így várhatóan egyre kevésbé lehet majd fenntartható módon előállítani, így folyamatosan nőni fog az ára, amíg teljesen el nem tűnik a z üzletek polcairól.

Banán

A klímaváltozás nagy vesztesei közé tartozik a banán is, ami szintén hatalmas érvágás lesz az emberiség számára, hiszen a legnépszerűbb gyümölcsök közé tartozik. A hőmérséklet emelkedése sajnos kedvez a banánfákat megtizedelő gombás megbetegedésnek, ami már most is komoly veszélyt jelent a banántermesztésre. Sajnos jobb, ha felkészülünk rá, hogy az európai üzletekben egyre ritkábban fogunk találkozni ezzel a finom, laktató gyümölccsel.

Tengeri halak

Az óceánok vízhőmérsékletének emelkedése és a víz elsavasodása számos tengeri fajt végveszélybe sodort. A tudósok azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy a tengerekben élő hal- és egyéb fajok 40%-a is kihalhat. Vagyis a tonhal mellett jó eséllyel a különböző rákfélékről és számtalan egyéb tenger gyümölcséről is le kell mondanunk.

Szerencsére egyelőre még elérhetőek ezek a finomságok, így az Interfood étlapján szerepel kávétorta, palacsinta csokoládéöntettel, banános őszibarackleves és tonhalsaláta is, hogy csak néhányat említsünk a kínálatból. Ha szeretné kiélvezni azt a rövid időt, amíg még gond nélkül fogyaszthatja kedvenceit, rendelje meg őket étlapunkról, futáraink pedig házhoz szállítják rendelését – ebéd házhoz rendelés minden hétköznapra az Interfood konyhájáról!

Ez is érdekelheti

szezammagos-currys-csirke

Szezámmagos cukkinis csirkecurry

Mint minden másban, a gasztronómiában is vannak divathullámok, trendek, melyek folyamatosan meghatározzák azt, hogy mit gondol aktuálisan az ember az étkezésről, milyen ételeket preferál, és miket fogyaszt kevésbé. Ilyen például az indiai ételek térhódítása Európában és hazánkban is. Az angolszász világban, főleg Angliában, mivel India brit gyarmat volt, már régóta ismertek az indiai ízek, hozzánk…