Blog

Szűrők
csoki, kávé, tea- interfood

Csoki, kávé, tea – nem ellenségek

A csoki, a kávé és a tea megítélése sokat változott az idők során, a kezdeti rajongás, sóvárgás olykor igazi népőrületté fajult, majd a függőségen át vezetett az út a megtagadásig. Szibériában a teát olyan értékesnek tartották, hogy egészen a második világháborúig fizetőeszköz volt, 1674-ben pedig a nők fellázadtak a kávé ellen, férjeik ugyanis rengeteg időt töltöttek kávéházakban üldögélve. Mára sokan ördögtől való élvezeti cikkeknek tartják őket, és gyakran megkapják az egészségtelen bélyeget is. E heti bogbejegyzésünkben szeretnénk utánajárni vajon mi az igazság – egészségtelenek vagy sem?

A csoki a B-vitamin komplex szinte összes elemét tartalmazza, segíti az idegrendszer fejlődését, magas az E-vitamin tartalma, valamint kalciumban és magnéziumban gazdag. Serkentő hatással van agyunkra, antioxidáns hatásával segít késleltetni az öregedést. Támogatja szív- és érrendszerünket, ápolja bőrünket. A számos jótékony hatása mellett persze nem szabad megfeledkezünk a rendszeres csoki fogyasztás okozta felesleges kilókról, melyek aztán nagy terhet jelentenek testünknek és a fogszuvasodásról, ami igen komoly problémákat okoz.
A kávé jótékony hatással van a máj működésére, védi a szívet, véd a kettes típusú cukorbetegség ellen, segít megvédeni testünket a ráktól, és hatékony a depresszió elleni küzdelemben. Számos pozitív hatása van a mértékletes kávéfogyasztásnak, a mértéktelenség azonban itt is rendkívül veszélyes. Aki nem képes kávé nélkül elképzelni egy napját, az komoly veszélynek teszi ki testét.
A tea nem csak magas antioxidáns tartalma révén hat kedvezően testünkre, de antibakteriális, fertőtlenítő hatással is bír. Óv a daganatos megbetegedésektől, a szív- és érrendszeri betegségektől, valamint az Alzheimer-kórtól. Nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot és fluort, így segít megelőzni a csontritkulást. Élénkíti az elmét, serkenti az agyműködést. A tea koffeintartalma révén szintén okozhat függőséget, tehát óvatosan bánjunk vele, a mértékletességet mindig tartsuk szem előtt!
Összességében tehát elmondhatjuk, hogy ezen élvezeti cikkek fogyasztása nem káros az emberi testre nézve, csupán egyetlen dologra kell odafigyelni: hogy mindig tudjuk, hol az egészséges határ, és tartsuk is be! Ne essünk a habzsolás csapdájába, és ne hagyjuk, hogy úrrá legyen rajtunk a függőség!

Ha önnek is fontos egészsége védelme, ne habozzon, válassza ki az Interfood ételfutár étlapjáról holnapi ebédjét. Egészségtudatos menüink között biztosan megtalálja a legmegfelelőbbet, amely mellé jól fog esni egy csésze tea vagy kávé, ha alacsony kalóriatartalmú ételt választ, még egy kis kocka csoki is beleférhet desszert gyanánt. Engedjen a csábításnak és örvendeztesse meg magát egy kis luxussal!

Ez is érdekelheti

sziciliai

Spaghetti siciliani con funghi e vino bianco – dallamos elnevezés, ízharmónia

Azért persze magyarul is jól hangzik: szicíliai spagetti gombával és fehér borral… És akkor a név nem is árulja el, hogy ennek az ételnek a tetején mennyi sajt kínálja magát a gazdag tésztára olvadva… Ha szeretne tőlünk tippet kapni arra az esetre, amikor könnyű, izgalmas ízekkel laktató ebédet rendelne, hadd ajánljuk figyelmébe ezt a szicíliai…