Blog

Szűrők
csoki, kávé, tea- interfood

Csoki, kávé, tea – nem ellenségek

A csoki, a kávé és a tea megítélése sokat változott az idők során, a kezdeti rajongás, sóvárgás olykor igazi népőrületté fajult, majd a függőségen át vezetett az út a megtagadásig. Szibériában a teát olyan értékesnek tartották, hogy egészen a második világháborúig fizetőeszköz volt, 1674-ben pedig a nők fellázadtak a kávé ellen, férjeik ugyanis rengeteg időt töltöttek kávéházakban üldögélve. Mára sokan ördögtől való élvezeti cikkeknek tartják őket, és gyakran megkapják az egészségtelen bélyeget is. E heti bogbejegyzésünkben szeretnénk utánajárni vajon mi az igazság – egészségtelenek vagy sem?

A csoki a B-vitamin komplex szinte összes elemét tartalmazza, segíti az idegrendszer fejlődését, magas az E-vitamin tartalma, valamint kalciumban és magnéziumban gazdag. Serkentő hatással van agyunkra, antioxidáns hatásával segít késleltetni az öregedést. Támogatja szív- és érrendszerünket, ápolja bőrünket. A számos jótékony hatása mellett persze nem szabad megfeledkezünk a rendszeres csoki fogyasztás okozta felesleges kilókról, melyek aztán nagy terhet jelentenek testünknek és a fogszuvasodásról, ami igen komoly problémákat okoz.
A kávé jótékony hatással van a máj működésére, védi a szívet, véd a kettes típusú cukorbetegség ellen, segít megvédeni testünket a ráktól, és hatékony a depresszió elleni küzdelemben. Számos pozitív hatása van a mértékletes kávéfogyasztásnak, a mértéktelenség azonban itt is rendkívül veszélyes. Aki nem képes kávé nélkül elképzelni egy napját, az komoly veszélynek teszi ki testét.
A tea nem csak magas antioxidáns tartalma révén hat kedvezően testünkre, de antibakteriális, fertőtlenítő hatással is bír. Óv a daganatos megbetegedésektől, a szív- és érrendszeri betegségektől, valamint az Alzheimer-kórtól. Nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot és fluort, így segít megelőzni a csontritkulást. Élénkíti az elmét, serkenti az agyműködést. A tea koffeintartalma révén szintén okozhat függőséget, tehát óvatosan bánjunk vele, a mértékletességet mindig tartsuk szem előtt!
Összességében tehát elmondhatjuk, hogy ezen élvezeti cikkek fogyasztása nem káros az emberi testre nézve, csupán egyetlen dologra kell odafigyelni: hogy mindig tudjuk, hol az egészséges határ, és tartsuk is be! Ne essünk a habzsolás csapdájába, és ne hagyjuk, hogy úrrá legyen rajtunk a függőség!

Ha önnek is fontos egészsége védelme, ne habozzon, válassza ki az Interfood ételfutár étlapjáról holnapi ebédjét. Egészségtudatos menüink között biztosan megtalálja a legmegfelelőbbet, amely mellé jól fog esni egy csésze tea vagy kávé, ha alacsony kalóriatartalmú ételt választ, még egy kis kocka csoki is beleférhet desszert gyanánt. Engedjen a csábításnak és örvendeztesse meg magát egy kis luxussal!

Ez is érdekelheti

Friss fűszernövényt mindenkinek I.

Manapság egyre többen térnek vissza kertészkedéshez, mert nemcsak élmény és kikapcsolódás a kertben tevékenykedni, hanem megadja azt a jó érzést is, hogy valamit teremt az ember. Aki kertes házban lakik, számos lehetősége van arra, hogy növényt termesszen, de aki csak egy kis erkéllyel rendelkezik, annak sem kell lemondania arról, hogy élő, friss fűszernövénye legyen saját…