Blog

Szűrők

Garnélarák

A világ országainak háromnegyede rendelkezik tengerparttal, hazánk azonban a balszerencsés egynegyedbe tartozik, ezért nálunk kevésbé ismertek a tenger különféle gyümölcsei. Közéjük sorolható a garnélarák is, amellyel leginkább csak a mélyhűtött áruk között találkozhatunk, ezért sokan nem is ismerik. Ennek ellenére érdemes vele foglalkozni, hiszen tele van hasznos tápanyagokkal, változatosan elkészíthető és nagyon finom. Az Interfood e heti cikkében a főszerep a garnéláé, tartson velünk, ismerkedjünk meg együtt ezzel a különleges élőlénnyel!

Életmódja, külleme

A garnélarákok kistestű rákfélék, aprócska lábakkal, hosszú csápokkal és izmos farokkal rendelkeznek. Leginkább a sós vizet kedvelik, bár némelyik fajta képes édesvízben is megélni, utóbbiak főként a trópusi és a szubtrópusi területeken találhatóak meg.  A tápláléklánc hasznos elemei, a halak és a bálnák fontos táplálékai. Emberi fogyasztásra kizárólag izmos farkuk alkalmas, ezt tudjuk megvásárolni a boltokban vagy a tengerparti települések halpiacain. Világszerte tenyésztik, becslések szerint mintegy háromezer különböző garnélafajta létezik.

Előkészületek

A garnéla, ha jól van elkészítve, rendkívül finom, de ehhez érdemes néhány fontos szabályt betartani. Az első, hogy a garnéla akkor a legízletesebb, ha külső páncéljával együtt készítjük el, amit csak a hőkezelés után távolítunk el. Ha mélyhűtött árut vásárolunk, erre nincs lehetőség, hiszen ez esetben a garnéla már konyhakész. Amennyiben friss rákot sikerül vásárolnunk, azt 24 órán belül feltétlenül el kell készíteni, mert hamar megromlik.

Az elkészítés

A másik fontos tudnivaló, hogy nem szabad túlhevíteni, mert a végeredmény kemény, rágós rákhús lesz. Tehát az elkészítési folyamat rendkívül gyors, csupán néhány percet vesz igénybe. A garnélarák készülhet főzve, párolva, sütve, de akár grillezve is.

A fűszerezés

A garnéla legfontosabb fűszere a fokhagyma, ez szinte elengedhetetlen. Ezen kívül remekül illenek hozzá a friss zöldfűszerek, mint a kakukkfű vagy a bazsalikom. Nem érdemes nagyon túlfűszerezni, mert a garnéla húsának íze önmagában is ízletes. A legegyszerűbb és egyik legfinomabb megoldás, ha vajon pirítjuk meg egy kevés fokhagymával, sóval és zöldfűszerrel együtt.

A változatos étkezés rendkívül fontos egészségünk megőrzése érdekében, ezért érdemes rá nagy hangsúlyt fektetni. Ha nincs ideje minden nap másféle meleg ételt főzni, bízza a dolgot az Interfoodra! Nálunk gazdag ételkínálat és finom fogások várják megrendelőinket. Interfood – finom meleg ebéd minden napra, elérhető áron!

Ez is érdekelheti

Friss fűszernövényt mindenkinek I.

Manapság egyre többen térnek vissza kertészkedéshez, mert nemcsak élmény és kikapcsolódás a kertben tevékenykedni, hanem megadja azt a jó érzést is, hogy valamit teremt az ember. Aki kertes házban lakik, számos lehetősége van arra, hogy növényt termesszen, de aki csak egy kis erkéllyel rendelkezik, annak sem kell lemondania arról, hogy élő, friss fűszernövénye legyen saját…