Blog

Szűrők

Garnélarák

A világ országainak háromnegyede rendelkezik tengerparttal, hazánk azonban a balszerencsés egynegyedbe tartozik, ezért nálunk kevésbé ismertek a tenger különféle gyümölcsei. Közéjük sorolható a garnélarák is, amellyel leginkább csak a mélyhűtött áruk között találkozhatunk, ezért sokan nem is ismerik. Ennek ellenére érdemes vele foglalkozni, hiszen tele van hasznos tápanyagokkal, változatosan elkészíthető és nagyon finom. Az Interfood e heti cikkében a főszerep a garnéláé, tartson velünk, ismerkedjünk meg együtt ezzel a különleges élőlénnyel!

Életmódja, külleme

A garnélarákok kistestű rákfélék, aprócska lábakkal, hosszú csápokkal és izmos farokkal rendelkeznek. Leginkább a sós vizet kedvelik, bár némelyik fajta képes édesvízben is megélni, utóbbiak főként a trópusi és a szubtrópusi területeken találhatóak meg.  A tápláléklánc hasznos elemei, a halak és a bálnák fontos táplálékai. Emberi fogyasztásra kizárólag izmos farkuk alkalmas, ezt tudjuk megvásárolni a boltokban vagy a tengerparti települések halpiacain. Világszerte tenyésztik, becslések szerint mintegy háromezer különböző garnélafajta létezik.

Előkészületek

A garnéla, ha jól van elkészítve, rendkívül finom, de ehhez érdemes néhány fontos szabályt betartani. Az első, hogy a garnéla akkor a legízletesebb, ha külső páncéljával együtt készítjük el, amit csak a hőkezelés után távolítunk el. Ha mélyhűtött árut vásárolunk, erre nincs lehetőség, hiszen ez esetben a garnéla már konyhakész. Amennyiben friss rákot sikerül vásárolnunk, azt 24 órán belül feltétlenül el kell készíteni, mert hamar megromlik.

Az elkészítés

A másik fontos tudnivaló, hogy nem szabad túlhevíteni, mert a végeredmény kemény, rágós rákhús lesz. Tehát az elkészítési folyamat rendkívül gyors, csupán néhány percet vesz igénybe. A garnélarák készülhet főzve, párolva, sütve, de akár grillezve is.

A fűszerezés

A garnéla legfontosabb fűszere a fokhagyma, ez szinte elengedhetetlen. Ezen kívül remekül illenek hozzá a friss zöldfűszerek, mint a kakukkfű vagy a bazsalikom. Nem érdemes nagyon túlfűszerezni, mert a garnéla húsának íze önmagában is ízletes. A legegyszerűbb és egyik legfinomabb megoldás, ha vajon pirítjuk meg egy kevés fokhagymával, sóval és zöldfűszerrel együtt.

A változatos étkezés rendkívül fontos egészségünk megőrzése érdekében, ezért érdemes rá nagy hangsúlyt fektetni. Ha nincs ideje minden nap másféle meleg ételt főzni, bízza a dolgot az Interfoodra! Nálunk gazdag ételkínálat és finom fogások várják megrendelőinket. Interfood – finom meleg ebéd minden napra, elérhető áron!

Ez is érdekelheti

Új fogás az étlapon: empanada!

Örömmel tudatjuk kedves megrendelőinkkel, hogy új étellel bővült kínálatunk. A vadhúsok után most irány Spanyolország és Argentína – egzotikus ízek, finom tészta, benne fűszeres töltelék és mellé izgalmas szószok: ez az empanada. Az Interfood e heti blogcikkében bemutatjuk, mitől is olyan finom és különleges ez a töltött tészta. Tartson velünk, ismerjük meg együtt, és ha…