Blog

Szűrők

Kevésbé ismert olajfajták

Hogy mi egészséges és mi nem, azon folyton vitatkoznak a táplálkozással foglalkozó szakemberek, így van ez a zsiradékok témakörével is. Hogy a zsír vagy az olaj az egészségesebb, azt mára szinte lehetetlen eldönteni, egymásnak teljesen ellentmondó információkat találni a témáról az interneten. Egy azonban biztos, hogy minél változatosabban étkezünk, annál jobbat teszünk vele testünknek, egyes kutatások szerint ez a hosszú élet egyik alappillére is. Az Interfood ezen a héten néhány kevésbé ismert olajfajtát mutat be kedves olvasóinak, hogy ne csak mindig a hagyományos napraforgóolajhoz tudjunk nyúlni az ebédkészítés során.

Tökmagolaj

A tökmagolaj hidegen sajtolt eljárással készül, és számos áldásos hatása van. Nem érdemes hőkezelni, hogy értékes összetevői épségben maradjanak. Magas az E- és az F-vitamin tartalma, ennek köszönhetően lassítja a szervezet öregedési folyamatait, erősíti az immunrendszert, és csökkenti a koleszterinszintet.

Dióolaj

A dióolaj az egyik legaromásabb olaj, hiszen a dió egyedi ízvilága az olajban is visszaköszön. Hőkezelni ezt sem szokás, inkább csak frissen fogyasztani, salátára, pitára kenni. Számos zsírsav és vitamin megtalálható benne, antioxidánsban igen gazdag olajféle. Serkenti az agyműködést, ahogyan maga a dió is.

Lenmagolaj

A lenmagolaj tele van esszenciális zsírsavakkal, ezért különlegesen egészségesnek tartják. Gyorsítja az anyagcserét, így fogyókúrát támogató olajként tartják számon, gyulladáscsökkentő hatással bír, és csökkenti a koleszterinszintet. Íze enyhén kesernyés, ezért csak kisebb mennyiséget érdemes belőle használni. Hőkezelni nem ajánlott.

Szezámmagolaj

A szezámmagolaj sok társával ellentétben jól tűri a hőkezelést, kifejezetten magas hőfokot is elbír. Jellegzetes íze miatt számos étel gazdagítója lehet. Telítetlen zsírsavakban gazdag olajfajta, de jellegzetes íze miatt érdemes vele óvatosan bánni.

Mogyoróolaj

A mogyoróolaj íze és illata aromás, nagyon jól illik az egzotikus étekhez, és nagy előnye, hogy hőkezelhető, tehát bátran süthetünk, főzhetünk vele. Gazdag telítetlen zsírsavakban, így támogatja az emberi szervezet egészséges működését.

Kókuszolaj, avokádóolaj, repceolaj, olívaolaj, és a többi – a sort még lehetne folytatni. Ha eddig nem használt különleges olajokat, érdemes egy próbát tenni velük. Ha pedig mégis valami klasszikus ízre vágyna, rendeljen egy tányér levest és egy kiadós főételt az Interfood étlapjáról, futárunk pedig házhoz viszi!

Ez is érdekelheti

„Mint Montblanc csúcsán a jég…”

Szinte biztos, hogy Vajda János nem a gesztenyepürére gondolt, amikor a híres versét írta, de a soroknak nehéz nem felidéződniük, amikor erről a fenséges desszertről beszélünk. Annál is inkább, mert a tejszínhabos-gesztenyemasszás csodát szülőhazájában, Franciaországban éppen Mont Blancnak, nyomukban az olaszok pedig Montebianconak nevezik Európa legmagasabb csúcsa után. A legjobbak közül való ősrégi recept, ami…