Blog

Szűrők

Quinoa, egy különleges alapanyag

Kuszkusz, bulgur, tápióka, gersli – hogy csak néhány különleges alapanyagot említsünk, melyek az elmúlt évtizedekben hazánkat is meghódították, és változatossá tették a mindennapos főzést. Régóta tudjuk, hogy van élet a krumplin, tésztán és liszten túl, ma már számos izgalmas alapanyag beszerezhető nálunk is. Az Interfood ezen a héten a quinoát (magyarosan kinoát) mutatja be, ami ugyan nem tartozik a gabonafélék családjába, mégis kiváló köret készíthető belőle. Mutatjuk, mit érdemes róla tudni, tartsanak velünk!

Céklák és parajok családja

Bár elsőre meglepő lehet, de a quinoa nem a gabonák családjába tartozik, hanem a fentebb említett zöldségekébe, éppen ezért nevezik hazánkban rizsparéjnak. A növény Peru és Bolívia területén terem, akár 180 centisre is megnő. Magjai a növény csúcsán találhatóak, ezeket szokták külföldre szállítani, de a helyiek a leveleit is fogyasztják.

Teljes értékű tápanyag

A quinoa nagy előnye, hogy rendkívül alacsony a kalóriatartalma, és teljesen gluténmentes. Szuperalapanyagnak tartják, mert teljes értékű fehérjeforrás, azaz tartalmazza mind a kilenc aminosavat, amit az emberi szervezet nem tud saját magának előállítani. Európába leginkább natúran, esetleg puffasztva szállítják, de készülhet belőle liszt, pehely és őrlemény is.

Fontos az átmosás!

Nagyon fontos tudni, hogy a quinoa magokat minden esetben alaposan át kell mosni, mert különben keserűek lesznek. A szemeket egy különleges anyag borítja, ez a növény természetes védelme a kártevők ellen. Ha ez rajtuk marad, főzés után is ehetetlenül keserűek a magok. Éppen ezért alaposan át kell öblíteni, ehhez leginkább egy szűrőt érdemes használni.

A főzés menete

Ahhoz, hogy az apró magok ne főjenek szét, be kell tartanunk néhány fontos szabályt. A quinoát másfélszeres mennyiségű vízben főzzük, előpirítás nélkül. Ha forr a víz, hozzáadjuk a magokat és a sót, majd fedő alatt elkezdjük főzni. Alacsony hőfokon tizenöt percig főzzük, majd a tűzről levéve további öt percig pihentetjük. Ezt követően levesszük róla a fedőt, és villával meglazítjuk.

Ha Ön is kedveli az egyszerű, de nagyszerű ételeket, és szeret változatosan étkezni, a quinoa a legjobb választás. Ha viszont épp az a gond, hogy kevés a főzésben a gyakorlata, vagy éppen nincs rá elég ideje, az ebéd házhoz rendelés mindig kisegíti a bajból. Interfood – finom ételek, házhoz szállítva, megfizethető áron!

Ez is érdekelheti

muszaka az asztalon

Muszaka, a Balkán kedvence

Görögország nem véletlenül az egyik legnépszerűbb utazási célpont, szinte mindenkinek a bakancslistáján szerepel csodálatos tengerpartjával. És ha már görögök, akkor szót kell ejteni a jellegzetes görög konyháról, aminek egyik jellegzetes étele a muszaka. Ez a görög specialitás olyan, mint az olaszoknak a carbonara spagetti – sokan sokféleképpen készítik, de azért mégiscsak az eredeti az igazi….